Ex -Yu

Anketa pokazala kome građani Crne Gore najviše vjeruju

Anketa pokazala kome građani Crne Gore najviše vjeruju
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL | Anketa pokazala kome građani Crne Gore najviše vjeruju

Većina građana Crne Gore Srbiju i SAD vidi kao saveznike, BiH i Srbija su zemlje sa najboljim ocjenama, a slijede Sjeverna Makedonija i Grčka, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Građani Crne Gore najviše vjeruju crnogorskom premijeru Milojku Spajiću i on ima podršku 11 odsto građana,  a za njim slijedi crnogorski predsjednik Jakov Milatović, bivši predsjednik Milo Đukanović, bivši crnogorski premijer Dritan Abazović, zamjenik premijera Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Građani Crne Gore imaju najviše povjerenja u vjerske institucije, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer i policija, prenijela je RTCG.

Kada je u pitanju popularnost stranih lidera, najbolje ocjene građana Crne Gore dobio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koga je podržalo 56 odsto anketiranih.

Slijedi ruski predsjednik Vladimir Putin koji je dobio podršku 50 odsto anketiranih, a predsjednika SAD Džozefa Bajdena podržalo je 46 odsto anketiranih, dok je kineskog lidera Si Đinpinga podržalo 39 odsto anketiranih, prenosi Tanjug.

Većina anketiranih je rekla da ne podržava ni Rusiju, niti Ukrajinu, dok je 44 odsto navelo da je ruska invazija potpuno neopravdana.

Prema toj anketi, kada su mediji u pitanju građani Crne Gore najviše povjerenja imaju u RTCG, a slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M.

Anketa je sprovedena od 2. februara do 5. marta na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije