Ekonomija

0

CINS: SNS u 2022. dala 400.000 evra stranim firmama, među njihovim vlasnicima i posrednik EU

Izvor: Beta

CINS: SNS u 2022. dala 400.000 evra stranim firmama, među njihovim vlasnicima i posrednik EU

Izvor: Unsplash / Mufid Majnun

Srpska napredna stranka je 2022. dala za obuku članstva 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije, a suvlasnik jedne od njih bio je nekadašnji posrednik u dijalogu srpske vlasti i opozicije Knut Flekenštajn, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Istraživanje CINS-a pokazuje da je SNS u 2022. platila nešto manje od 40.000 evra za konsultantske usluge nemačkoj firmi (Beust&Collegen International), čiji je suvlasnik tada bio Flekenštajn. Kompanija se, između ostalog, bavi savetovanjem nemačkih kompanija u međunarodnim aktivnostima tako što ih približava političarima, vlastima i mogućim partnerima.

Predstavnici te kompanije iz Hamburga rekli su CINS-u šta je bila tema saradnje sa Srpskom naprednom strankom.

"Naš posao se ticao strateških saveta u vezi sa pregovorima za pristup Srbije EU i pronalaženjem najvažnijih stejkholdera (zainteresovanih strana) u procesu", navodi se u odgovoru.

Flekenštajn, nekadašnji nemački političar i evroposlanik, bio je jedan od posrednika koje je Evropski parlament slao u Srbiju od 2019. do početka 2022. godine, radi pronalaženja kompromisa između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Opozicija u januaru 2022. nije bila zadovoljna dokumentom koji je proistekao iz međustranačkog dijaloga, a Flekenštajn je tada rekao da evropski posrednici "nisu bili tu da štite vlast ili da budu advokati opozicije, već da pomognu da se dijalogom napravi korak napred".

Analitičar nemačkog ogranka organizacije Transparentnost Mikael Rumegu Ruvel (Mickael Roumegoux Rouvelle) rekao je da Flekenštajn formalno nije prekršio nikakva pravila, ni ako je učestvovao u poslu svoje kompanije sa SNS.

U to vreme, prema rečima Ruvela, bivši poslanici su odmah po prestanku funkcije mogli da se bave lobiranjem ili zastupanjem tuđih interesa. Novo pravilo, uvedeno prošle godine, predviđa da oni to sada mogu tek šest meseci po prestanku funkcije, uz obavezu da se upišu u Registar transparentnosti Evropske unije.

Ipak, Ruvel ukazuje da slučaj kojim se CINS bavio budi sumnje jer je Flekenštajn bio predstavnik Evropske unije u dijalogu srpske vlasti i opozicije od 2019. do 2022. godine.

"Ako je pružao konsultantske usluge Srpskoj naprednoj stranci 2021. i 2022. godine ili bio uključen u dobijanje konsultantskog ugovora za svoju kompaniju, to bi bio sukob interesa", naveo je Ruvel.

Istraživanje CINS-a pokazuje i da je SNS u svom finansijskom izveštaju označila navdeni trošak kao sredstva za obuku članstva. Ta stavka ne mora da sadrži sve informacije, pa građani ne mogu da vide kome taj novac ide i za šta tačno.

CINS je pronašao još jednu firmu sa kojom su naprednjaci sarađivali 2022. godine. Reč je o kompaniji Vestminster Didžital (Westminster Digital) iz Londona bliskoj britanskoj Konzervativnoj stranci, čiji se suvlasnik hvalio da je radio kampanju i za bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Srpska napredna stranka je 2022. dala oko 370.000 evra kompaniji Vestminster Didžital, čiji je zadatak bio da funkcionere i članove SNS obuči za samostalan rad u oblasti digitalnog marketinga. Ugovori te kompanije sa SNS istekli su manje od mesec dana pred izbore u Srbiji 2022. godine.

Jednog od njenih tadašnjih vlasnika, Krega Dilona, mediji su predstavljali kao savetnika tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona. Dilon je za britanske medije govorio da pomažu političarima britanske Konzervativne stranke "da budu uticajni na društvenim mrežama i da snimaju video klipove". U njegovoj biografiji piše da je savetovao više političara iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade, "pa čak i Srbije".

Novinari CINS-a su uspeli da stupe u kontakt sa Dilonom, koji se u međuvremenu preselio u SAD, gde na televizijama nastupa pod drugim imenom – Tomas Korbet-Dilon. On, međutim, nije želeo da govori o saradnji njegove bivše firme sa naprednjacima.

"Ja sam politički strateg sa sedištem u Vašingtonu i radio sam sa mnogim političarima širom sveta. Nemam drugi komentar osim toga", kazao je Dilon.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR