DOSTA IM JE SMEĆA

Špansko selo Binibeka Vel na Menorki odlučilo je da preduzme mere kako bi sačuvalo svoju autentičnost i miran način života.

U današnjem modernom svetu, u kojem tehnologija neprestano napreduje, razvija se i menja našu okolinu pa čak i same ljude, čežnja za autentičnim iskustvima i skrovitim oazama postaje sve veća.

špansko selo

U potrazi za begom od asfalta i užurbanog gradskog života, mnogi pronalaze utočište u malim selima i idiličnim ruralnim sredinama.

Čudesna zemlja bolne i tužne prošlosti divlja je i nežna u isto vreme, ima stotine kilometara rajskih plaža, divnu prirodu i čarobno podmorje.

No, povećan priliv posetilaca sa sobom nosi i značajne izazove. Turisti često ulaze u privatne domove, ostavljaju velike količine otpada i stvaraju buku koja narušava mir koji su meštani godinama pažljivo negovali. Jedno od mesta koje se suočava s ovim problemom je špansko selo Binibeka Vel na Menorki, koje je odlučilo da preduzme mere kako bi sačuvalo svoju autentičnost i miran način života.

Binibeka Vel, neobično mesto na španskom ostrvu Menorci, poznato je po svojim prekrasnim belim kućama nalik na one na Santoriniju i uskim, vijugavim uličicama koje odišu šarmom starog Mediterana.

Ovo pitoreskno selo postalo je toliko popularno da ga godišnje poseti oko 800.000 turista, a predviđa se da će ove godine ta brojka dosegnuti neverovatnih milion. Ovaj nagli porast posetilaca izazvao je frustracije među meštanima koji su umorni od turista koji hrle u selo samo kako bi se fotografisali, narušavajući tako svakodnevni život i mir lokalne zajednice.

Stanovnici Binibeka Vela već se godinama suočavaju sa problemima koje donosi masovni turizam, a mere za rešavanje štete koju uzrokuju posetioci započele su 2023. godine.

Prošle godine je donesen zakon kojim je lokalnom stanovništvu ponuđeno 15.000 evra za pomoć u uklanjanju smeća, ali čini se da to nije bilo dovoljno. Jedan stanovnik je za španski medij ElDiario.es izjavio kako im „turisti ulaze u domove, sede na stolicama, uzimaju stvari i penju se po zidovima te organiziraju zabave na otvorenom“ te je naglasio kako je jedino rešenje zabraniti im ulaz u selo.

Óskar Monge, vođa grupe koja predstavlja 195 vlasnika imanja u Binibeka Velu, izrazio je rastuću zabrinutost zbog masovnog turizma koji ugrožava mir i život lokalne zajednice. Iako su svesni da mnoge porodice zavise od prihoda od lokalnih hotela, barova i suvenirnica, sada su prisiljeni da razmotre rradikalne mere.

Monge je za Gardijan izjavio da nemaju drugog izbora nego da predlože potpuno zatvaranje pristupa selu.

„Sa obale biste i dalje mogli videti lepe prizore, ali ne biste mogli da uđete ljudima u dvorište“ rekao je Monge te je dodao kako su upravo privatna dvorišta kuća mnogima omiljena kulisa koju svi žele za Instagram.

Izvor: Putni kofer