(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST 1Bugarska predstava / Foto: FIST19

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti održaće se po devetnaesti put od 20. do 25. maja u Beogradu. Pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”, ovogodišnje izdanje festivala se bavi različitim vrstama pritiska sa kojima se mladi suočavaju danas, a upravo je ovo i tema gostujućih predstava akademija iz Poljske, Grčke, Hrvatske i Bugarske.

Tim 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) svojom temom ukazuje na to da je pritisak postao simbol savremenog društva i pozicije mladog čoveka u njemu, ali i da je na pojedincu kako će se sa pritiskom nositi – prihvatanjem ili odlučnim stajanjem na put.

„Živeti u svojim dvadesetim godinama znači nesnađenost, izgubljenost, prepuštenost. Prepuštenost slučaju, sebi, drugima, očekivanjima, bolu, sreći, životu. Živeti u dvadesetim godinama znači praviti greške, ispravljati ih, ljutiti se, voleti, imati visok standard, pokazati sebe, sakriti sebe, zaštititi sebe. Živeti u dvadesetim godinama znači da vreme teče, a mi imamo osećaj da stojimo. Vreme teče i ono neće stati, a od pritiska nam zuji u ušima”, poručuju organizatori 19. FIST-a.

(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST 2
Izvor: FIST19

Temu pritiska će iz različitih perspektiva obraditi pet gostujućih trupa eminentnih evropskih pozorišnih akademija iz Poljske, Bugarske, Hrvatske i Grčke, koje čine glavni, takmičarski program festivala. Devetnaesti po redu FIST će 20. maja sa početkom u 19:30 časova otvoriti predstava „U samoći pamučnih polja” Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Varšave, koja se bavi izazovima ostvarivanja iskrenih međuljudskih odnosa u savremenom društvu, dok predstave drugih akademija pokreću teme poput nezaposlenosti mladih, odnosa kapitalizma prema umetničkom stvaranju i položaja kvir zajednice.

Festival će 25. maja u Novom Bioskopu Zvezda zatvoriti FIST produkcija, koju ove godine potpisuje studentkinja Teona Milićević. Pod nazivom „Pritisak”, a u režiji Nemanje Mijovića, ova audio-vizuelna dramska instalacija nastoji da stimuliše čovekova čula, predstavljajući pritisak u njegovim mnogobrojnim formama.

(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST 3
FIST tribina u Dereti, foto: Emilija Kosić

Devetnaesto izdanje festivala čini i bogat prateći program – zagrevanje za festivalsku nedelju nezvanično je počelo 8. maja, kada je u Prostoru Miljenko Dereta održana tribina „Na mladima pritisak ostaje”, na kojoj su učesnici tribine Pavle Cicvarić, Emilija Milenković i Teodora Pajović govorili o socijalnoj, ekonomskoj i političkoj participaciji mladih u Srbiji.

Pred samo otvaranje festivala, 20. maja u 18 časova, u saradnji sa Hemofarm fondacijom biće organizovana tribina „Na kafi sa psihologom”, posvećena upravo pritiscima sa kojima se suočavaju mladi u svojim dvadesetim godinama, a jedan od govornika biće i mladi glumac Ognjen Mićović.

Prateći program čini i intenzivno, trodnevno usavršavanje za buduće pozorišne producente „In case of emergency break glass and call a producer”, sačinjeno iz radionica i panela čiji su predavači i govornici uspešni pojedinci iz sveta umetnosti, ali i korporativnog sektora.

(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST 4
Grčka predstava, foto: FIST19

Ovogodišnje izdanje festivala specifično je i po organizaciji celokupnog programa u prostorima alternativne umetničke scene, ukljućujući Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Bitef teatar, Elektropionir, Hartefakt Kuću, Novi Bioskop Zvezda i Novu Iskru. Za devetnaest godina postojanja, FIST će po prvi put imati svoj festivalski centar – u periodu trajanja festivala, umetnička galerija i kafe-bar Polet u Cetinjskoj 15 biće mesto susreta i off-programa.

Ulaz na sve programe 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra je besplatan.

Devetnaesti po redu FIST podržan je od strane Ambasade Republike Grčke u Beogradu, Ambasade Republike Poljske u Beogradu i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Više informacija o celokupnom programu ovogodišnjeg izdanja festivala može se pronaći na zvaničnom veb-sajtu festivala, Instagram i Tiktok nalozima festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari