Svet

0

U izraelskim napadima na jug Libana poginulo dvoje dece i borac Hezbolaha

Izvor: Beta

U izraelskim napadima na jug Libana poginulo dvoje dece i borac Hezbolaha

Izvor: Beta/AP/Hussein Malla

U izraelskim napadima na dva cilja na jugu Libana danas je poginulo dvoje sirijske dece i borac libanskog islamističkog Hezbolaha, javili su državni mediji.

Napadi su izvedeni posle pojačanih udara Hezbolaha na Izrael prethodnih dana, u kojima je novo oružje korišćeno prvi put za nešto više od sedam meseci rata na Bliskom istoku.

Od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, Hezbolah napada severnu izraelsku teritoriju u znak podrške toj palestinskoj islamističkoj organizaciji, dok izraelska vojska odgovora i prekograničnim napadima i udarima duboko na teritoriji Libana.

Libanska nacionalna novinska agencija objavila je da su izraelske snage danas napale dva cilja na oko 30 kilometara od granice i da je dvoje sirijske dece ubijeno u selu Nadžarija, dok je Hezbolah potvrdio smrt svog borca.

Fotograf Frans presa, koji je bio na mestu napada, rekao je da je u Nadžariji pogođen kamion, a u Adusiji voćnjak.

Izraelska vojska je saopštila da je ciljala "terorističku infrastrukturu" u oblasti Nadžarije, koju koristi Hezbolahova mreža protivvazdušne odbrane.

Hezbolah je jutros objavio da je lansirao dronove na vojni položaj na severu Izraela, a juče je preuzeo odgovornost za napad na drugi položaj izraelske vojske u tom delu teritorije, u kojem su ranjena tri vojnika.

Ta proiranska šiitska organizacija navodi da je u napadu koristila novu vrstu oružja - dron koji je ispalio dve rakete tipa S5, koje se obično ispaljuju iz aviona.

Prema podacima Frans presa, u Libanu je za sedam meseci prekograničnog nasilja poginulo najmanje 418 ljudi, većinom boraca Hezbolaha, ali i više od 80 civila. Na izraelskoj strani je poginulo najmanje 14 vojnika i deset civila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR