Naslovna / Zdravlje

Koje tri hirurške metode se primenjuju kod lečenja karcinoma želuca

Priredio/la: I. V. |15:00 - 17. 05. 2024.

Hirurzi naglašavaju da je regionalnost, odnosno mesto gde se rak razvio važan faktor kada je u pitanju hirurško lečenje kancera želuca

hirurške metode Rak želuca je peti najčešći rak u svetu i odgovoran je za 7,7 odsto svih smrtnih slučajeva od raka Foto: Shutterstock

Tri hirurške metode koriste se za lečenje karcinoma želuca koje pre svega zavisi od vrste, lokacije, stadijuma, veličine tumora. Hirurzi naglašavaju da je regionalnost, odnosno mesto gde se rak razvio važan faktor kada je u pitanju hirurško lečenje kancera želuca. Naime, lokalizacija raka želuca i stepen njegovog širenja diktiraju operativni plan.

Uprkos napretku onkologije, hirurške metode lečenja su najefikasnije

Rak želuca je peti najčešći rak u svetu i odgovoran je za 7,7 odsto svih smrtnih slučajeva od raka. Iako je hirurško lečenje raka želuca značajno poboljšano tokom poslednjih decenija, stopa mortaliteta od karcinoma želuca je i dalje visoka. Većina tumora želuca su adenokarcinomi. Uprkos napretku u oblasti onkologije, gde radioterapija, neo i ađuvantna hemoterapija mogu da poboljšaju  ishod, jedini tretman sa kurativnom namerom (sa ciljem da izleči) predstavlja hirurgija kao deo multimodalne terapije. U odgovarajućim slučajevima mogu da se usvoje dva koncepta lečenja, neoađuvantno lečenje pre gastrektomije ili primarna hirurška resekcija praćena hemoterapijom.

Tri hirurške metode koje hirurzi najčešće preporučuju

Operacija raka želuca zavisi od vrste karcinoma, njegove lokacije, stadijuma, veličine tumora i od toga da li se rak proširio na druge organe (metastazirao). U tom kontekstu hirurzi mogu da preporuče neke od najčešćih procedura:

1. Endoskopska resekcija sluzokože – Ovom procedurom mogu se lečiti neki mali karcinomi želuca u vrlo ranoj fazi, koji se nisu proširili izvan sluznice želuca i pokazuju ograničen potencijal za širenje na limfne čvorove. Ova tehnika pomaže lekaru da locira lokalizovani tumor i da ga ukloni ili uništi hemikalijama, toplotom, strujom ili laserom.

Endoskopska resekcija sluzokože je minimalno invazivna procedura za uklanjanje  gastrointestinalnog karcinoma i prekanceroznih lezija pomoću endoskopa — fleksibilnog alata nalik cevi. Ove izrasline se uklanjaju uz pomoć električne „zamke“ – tanke žice koja prolazi kroz endoskop, formirajući petlju na kraju koja se zateže oko tumora. Kada električna struja prođe kroz žicu, ona odvaja tumor i kauterizuje ranu. Proceduru obavlja gastroenterolog, lekar specijalizovan za lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta. Endoskop pomaže lekaru da precizno vidi unutrašnjost tela i može da pomogne u otkrivanju i uklanjanju malih izraslina, kao što su polipi. U zavisnosti od toga gde se tumor nalazi u GI traktu, lekar će ubaciti endoskop kroz usta za tumore gornjeg gastrointestinalnog trakta ili kroz anus za tumore donjeg gastrointestinalnog trkata.

2. Delimična (distalna) gastrektomija – Za karcinome u donjem (distalnom) delu želuca, lekar može da odluči da ukloni donje dve trećine želuca, zajedno sa obližnjim masnim tkivom i limfnim čvorovima. Hirurg zatim pričvršćuje preostali deo želuca na crevo. Ova procedura poznata je i kao antrektomija – hirurško uklanjanje donjeg dela želuca, odnsono 30 odsto želuca (antrum). Distalna gastrektomija je vrsta delimične gastrektomije koja uključuje hirurško uklanjanje samo dela želuca. Posle operacije delimične gastrektomije sledi operacija za stvaranje veze (anastomoze) preostalog dela želuca sa duodenumom (gastroduodenostomija) ili jejunumom (gastrojejunostomija) tankog creva.

3. Totalna gastrektomija – Rak u srednjem ili gornjem delu želuca ili oni koji su se proširili po celom organu mogu da zahtevaju uklanjanje celog želuca. Kada se želudac izvadi, hirurg povezuje jednjak direktno sa tankim crevom. Rekonstruktivna procedura koja se zove roux-en-Y stvara malu vrećicu, koja služi kao želudac. Ovaj tretman je izbor za određene tumore želuca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo