MSP Kompas: Mala i srednja preduzeća manje investirala, nezadovoljna poreskim opterećenjem 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Male i srednje firme su u 2023. godini manje investirale kao odgovor na aktuelne krize i neizvesnost, iskazale su blago nezadovoljstvo poslovnim okruženjem, a posebno poreskim opterećenjem, pokazuju rezultati MSP Kompas indeksa za 2023. godinu predstavljenog danas u Privrednoj komori Srbije.

U organizaciji Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) i USAID-ovog Projekta Velika mala privreda, i uz podršku Privredne komore Srbije, predstavljen je MSP Kompas, inovativni alat koji efikasno pokazuje presek aktuelne situacije u najdinamičnijem delu sektora srpske privrede, malim i srednjim preduzećima, od čijeg kretanja zavisi značajan deo celokupne srpske ekonomije.

Prema istraživanju, samo 10 odsto firmi planira zelene investicije, a samu regulativu vide kao opterećenje. Takođe beleže i osetan rast zarada zaposlenih, usled manjka adekvatne radne snage na tržištu rada, rasta minimalne zarade i rasta zarada u javnom sektoru.
Istovremeno, poslovna situacija kompanija se pogoršala.

„Ipak, ono što ohrabruje je da su očekivanja preduzeća u pogledu poslovne situacije i planiranih prihoda u narednih godinu dana mahom pozitivna“,navodi se u saopštenju.

„Svrha MSP kompasa je da institucijama i biznisima obezbedi dobre podatke, kako bi donosili bolje strateške odluke, jer su podaci danas osnova za sve naredne korake. To je i bio razlog za pokretanje MSP Kompasa – da se popuni jedna praznina u podacima, informacijama, znanju, komunikaciji, koja onemogućava da se u kontinuitetu biraju bolja rešenja“, rekao je direktor CEVES-a Nemanja Šormaz, dodavši da MSP Kompas malim i srednjim preduzećima pomaže da blagovremeno steknu uvid u globalne trendove koji utiču na njihovo poslovanje, a državnim, međunarodnim i finansijskim organizacijama pomaže da jasno sagledaju njihovu strukturu i prema tome kreiraju programe podrške za MSP sektor.

„Zdravlje i rast malih i srednjih preduzeća su ključni za ukupan ekonomski uspeh Srbije. Uz tako veliki značaj, nije iznenađenje da je potražnja za tačnim, blagovremenim i korisnim informacijama o MSP sektoru velika. Svi smo ovde zainteresovani da bolje razumemo njihov učinak i potrebe, i danas smo još korak bliže informacijama potrebnim za ubrzanje njihovog rasta“, poručila je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari