Vesti

0

Iz Prištine najave o nacrtu statuta ZSO, Stano poručuje – treba ga predstaviti u okviru dijaloga

Izvor: N1 Beograd, Radio Kim

Iz Prištine najave o nacrtu statuta ZSO, Stano poručuje – treba ga predstaviti u okviru dijaloga

Izvor: N1

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine budući da je nepoznat za evropske institucije.

„Sadržaj statuta koji je najavljen iz kosovske vlade je nepoznat i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, napisao je Stano u odgovoru na pisanja kosovskih medija.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je ranije da je pismom obavestila Savet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu”. Kako se navodi, taj nacrt biće upućen na tumačenje Ustavnom sudu do kraja meseca.

„Pozdravljamo spremnost Kosova da se konačno angažuje sada, jer od 2013. godine, nažalost, Kosovo nije preduzelo nikakve korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a time i ka povećanju zaštite prava pripadnika manjina, uprkos velikim mogućnostima da to učini“, napisao je Stano.

On podseća i da su „dijalog uz podršku EU i prijava Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE) odvojeni procesi“.

„Međutim, i EU i SE su organizacije zasnovane na poštovanju vladavine prava, ljudskih prava i zaštite prava ljudi koji pripadaju nacionalnim manjinama“, navodi Stano.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje ZSO ili Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je zovu u Prištini, dugotrajna je neispunjena obaveza Kosova koja proizilazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine – jedinog Sporazuma o dijalogu koji je ratifikovao kosovski parlament sa dvotrećinskom većinom glasova.

„Stoga je to jasna pravna obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu, a time i pitanje vladavine prava važno za obe organizacije“, naglasio je Stano.

Istovremeno, kaže, u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu, Statut kojim se uspostavlja ZSO treba da bude predstavljen i razmatran u dijalogu Beograda i Prištine.

Stano podseća i da je u oktobru prošle godine, EU, uz podršku svojih država članica i partnera predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO, zasnovanog na „najboljim evropskim modelima i praksi, kao i kosovskom zakonskom okviru“.

Evropski savet je u decembru 2023. pozdravio spremnost Beograda i Prištine da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU, dodao je Stano.

“Ovo je formalno priznanje dokumenta od svih 27 država članica EU”, poručio je Peter Stano.

Komitet ministara Saveta Evrope sastaje se 16. i 17. maja u Strazburu. To telo daje konačnu reč o prihvatanju neke države u članstvo. Generalna skupština te organizacije je 18. aprila ubedljivom većinom izglasala preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope.

Sadržaj predloga iz Prištine, kazao je, nepoznat je za evropske institucije i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. „Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, zaključio je Stano.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR