Odbijena lista "Mi snaga naroda" u Novom Sadu: GIK ne želi da objasni zašto jednima ne prihvata liste zbog manjeg broja žena, a kod drugih to nije problem 1Foto: A. L/Danas

Izbornoj listi Grupe građana „Mi Snaga naroda“ Branimira Nestorovića u Novom Sadu odbijen je i prigovor nakon što njihova kandidatura nije prihvaćena zbog nedostajanja jedne žene na listi.

Ova politička organizacija najavila je žalbu Visokom sudu jer kako tvrde Gradska izborna komisija već je prihvatala liste na kojima je bilo manje od 40 odsto žena, kao što su one Aleksandra Odžića, ali i Grupe građana „Gari – Građanska akcija za razvoj i inovacije“.

Dodali su kako je jedan njihov kandidat odustao, pa time ispunjavaju potreban procenat žena na listi. Međutim GIK ove primedbe nije uvažio i ostao je pri stavu da lista ima 62 odsto muškaraca i 38 odsto žena, a trebalo bi da ima barem 40 odsto, preračunato u broju kandidata, jedna žena.

– GIK je cenila i navode podnosioca prigovora o praksi različitih izbornih komisija prema kojoj su izborne komisije proglašavale izborne liste na kojima nisu ispoštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova, a što ne predstavlja opravdan razlog za donošenje drugačijeg rešenja po ovom pitanju, jer i sam podnosilac prigovora ističe da takve liste nisu u skladu sa članom 41. Zakona o lokalnim izborima, te je shodno tome GIK zaključila i da podnosilac prigovora prihvata navode iz Rešenja Gradske izborne komisije o tome da na Izbornoj listi od 12. maja 2024. godine nisu poštovana zakonom propisana pravila o zastupljenosti polova – rekli su iz GIK-a, piše 021.rs.

Ova lista jedna je od retkih, koju su podnele grupe građana, a koja je imala realne šanse da pređe cenzus. Na decembarskim izborima Nestorović je u Novom Sadu osvojio 11.000 glasova i ukupno četvrto mesto, preskočivši SPS, a manje od jedan odsto mu je falilo da preskoči i koliciju „NADA“ i bude treći.

Kako je Nova.rs pisala, grupa građana Aleksandra Odžića, kao i Sasvim druga priča, na svojim izbornim listama imaju članove Srpske napredne stranke.

Na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”, našlo se čak pet članova SNS-a.

Odžić je u javnosti poznat kao tvrdi autonomaš kog režimski tabloidi često etiketiraju kao „separatistu“, a za potrebe prljavih političkih kampanja i „Đilasovog separatistu“, pa je ovaj spoj time čudniji.

Odžić je u razgovoru sa novinarkom Nove rekao kako nije znao da na listi ima članove iz SNS, ali da su svakako na nižim mestima pa „ne postoji realna opasnost da se nešto pitaju i odlučuju“.

Iz GIK-a za sada ne žele da komentarišu kako je nekim listama dozvoljeno da imaju manje od 40 odsto zastupljenosti žena, a drugima ne.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari