Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 17. 5. 2024.

| Društvo

Jovan Stepanović jednoglasno izabran za rektora - ko su novi rektor i prorektori

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Novi rektor i prorektori od 1. oktobra; foto: Ljubica Jocić

Savet Univerziteta u Nišu potvrdio je predlog Senata i sa 30 glasova za, od 30 prisutnih članova, aktuelni prorektor i redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu prof. dr Jovan Stepanović izabran je za novog rektora ove visokoškolske ustanove. Prema njegovom predlogu, za prorektore su izabrani akuelni rektor Dragan Antić, aktuelni dekani Medicinskog i Ekonomskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević i Tadija Đukić, kao i profesori sa Pravnog i Prirodno-matematičkog fakulteta Miroslav Lazić i Dragan Đorđević, protiv koga je vođen predistražni postupak i vodi se krivični postupak.

Predsednik Izborne komisije Rade Čukuranović objavio je, nakon tajnog glasanja 30 od 31 člana Saveta, rezultate koji su bili jednoglasni.

Za izbor profesora doktora Jovana Stepanovića za rektora Univerziteta u Nišu glasalo je 30 članova Saveta. Jednoglasno. Prof. dr Jovan Stepanović je dobio dovoljan broj glasova i izabran je za rektora Univerziteta u Nišu - rekao je Čukuranović.

Jovan Stepanović će funkciju rektora preuzeti 1. oktobra i mandat mu traje do 30. septembra 2027. godine.


Ko su novi rektor i prorektori?

Jovan Stepanović Jovan Stepanović, novi rektor; foto: J. Ć. Jovan Stepanović je do 30. septembra ove godine prorektor za naučni rad i izdavačku delatnost što mu je drugi mandat, a od 1. oktobra preuzima poziciju rektora od Dragana Antića koji je 12 godina bio na toj funkciji, a koji će preuzeti sada mesto prorektora.

Dr Jovan Stepanović, redovni je profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, a rođen je 1964. godine u Svrljigu gde je završio osnovnu školu. Medicinsku školu "Milenko Hadžić" je završio u Nišu, a diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 1989. godine. Magistarsku tezu je odbranio 1993, a doktorsku disertaciju 1997. godune na istom fakultetu.

Kako piše u njegovoj biografiji, bio je angažovan kao gostujući profesor na fakultetima u Banja Luci, Travniku i Zrenjaninu, a u više mandata je obavljao poslove šefa katedre za tekstilne nauke i bio član Saveta Tehološkog fakulteta.

Dekan Tehnološkog fakulteta bio je od 2010. do 2015. godine, a bio je član Saveta, Senata, Naučno-stručnog veća za tehničko tehnološke nauke i predsednik Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Nišu.

Kao autor ili koautor objavio je preko 90 radova u međunarodnim i nacionalnim časopisima i više od 150 radova na međunarodnim i nacionalnim skupovima, a dobitnik je više priznanja.

Podsetimo, on Južnim vestima nije želeo da dostavi svoj program na 62 strane, kao što su to učinili njegovi protivkandidati.


Dragan Antić

dragan antic Dragan Antić - još malo rektor, pa prorektor; foto: JV arhiva Poslednjih 12 godina na mestu rektora bio je Dragan Antić, koji će sada, na predlog Jovana Stepanovića, biti prorektor. On je redovni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu gde je diplomirao 1987. godine, a 7 godine kasnije i doktorirao. Bio je dekan i prodekan ovog fakulteta.

Iako u Statutu Univerziteta piše da se rektor bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog ponovnog izbora, Antić je mogao da bude izabran treći i četvrti put zaredom jer su se prethodni mandati anulirani stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju.

Ono što je obeležilo rad Dragana Antića, ali i budućeg rektora koji je tada bio prorektor, jesu i negativni izveštaji Državne revizorske institucije koja je utvrdila brojne propuste u radu, što je potvrdio i izveštaj Bužetske inspekcije koja je naložila Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili i to uglavnom na plate zaposlenih.

Među nepravilnostima koje su uočene su i povećavanje je cene rada koja je bila propisana aktom Vlade, uvećavanje osnovnog koeficijenat za obračun i isplatu plata na osnovu odluka i rešenja Univerziteta, kao i više od dozvoljenih 7 zaposlenih na određeno vreme bez saglasnosti Vlade.

Prema saznanjima Južnih vesti, ovu kaznu Antić nije platio, a Budžetskoj inspekciji je dostavio dopis da nema ta sredstva.


Dragan Đorđević

Dragan Đorđević Dragan Đorđević, foto: PMF Žurnal Nekadašnji dekan i prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Dragan Đorđević je rođen u Leskovcu, a osnovne studije matematike završio je 1992. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu gde je doktorirao 1998. godine.

Od formiranja PMF-a 2000. godine radi na ovom fakultetu, a bio je član Saveta i Nastavno-naučnog veća, član Saveta i Senata Univerziteta u Nišu, predsednik Komiteta za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, član i predsednik Matičnog naučnog odbora za matematiku, računarstvo i mehaniku MPNTR Republike Srbije, član i zamenik rukovodioca Veća Doktorske škole matematike, član i potpredsednik Srpskog naučnog matematičkog društva.

Prema saznanjima Južnih vesti, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je protiv bivšeg dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu vodio predistražni postupak od 7. jula 2021. godine do 4. marta ove godine "zbog sumnje da je izvršio produženo krivično delo Zloupotreba službenog položaja".

Protiv navedenog lica vodi se krivični postupak po optužnom predlogu Višeg suda u Nišu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije zbog postojanja opravdane sumnje da je isti izvršio krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st. 2 u vezi st. 1 KZ u sticaju sa krivičnim delom Zloupotreba položaja odgovornog lica iz čl. 227 st. 2 u vezi st. 1 KZ i da se postupak nalazi u fazi glavnog pretresa - piše u dokumentaciji.

Pred ovim tužilaštvom je u predistražnom postupku ispitano deset svedoka i da obavljeno je ekonomsko-finansijsko veštačenje, dodaju.


Tadija Đukić

Tadija Đukić Tadija Đukić; foto: Ekonomski fakultet Tadija Đukić rođen je 1966. godine u Kuršumliji gde je završio osnovnu i Ekonomsku školu. Po odsluženju vojnog roka, 1986. godine, upisao je Ekonomski fakultet u Nišu koji je završio 1990. godine sa prosečnom ocenom 8,88, a 2005. godine je doktorirao.

Radio je u Institutu za bakar u Boru, bio je šef Katedre za računovodstvo, matematiku i informatiku, prodekan za finansije Ekonomskog fakulteta, a trenutno je dekan ovog fakulteta što mu je drugi mandat.

Član je Senata Univerziteta u Nišu i Naučno stručnog veća za društveno-humanističke nauke od 2015. godine do danas.

Član je Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Nišu, predsednik Komisije za ocenu ispunjenosti minimalnih kriterijuma učesnika konkursa za izbor u zvanja nastavnika za društveno-humanističke nauke. Bio je član Odbora za finansije Univerziteta u Nišu, član drugostepene disciplinske komisije za studente na Univerzitetu u Nišu.

Ono što je, između ostalog, obeležilo njegov mandat je i izveštaj Državne revizroske agencije koja je decembra 2021. godine objavila da je "Ekonomski fakultet iz budžetskih sredstava više obračunao i isplatio plate i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu od 57 miliona dinara, a iz sopstvenih sredstava naknadu troškova za prevoz na posao i sa posla u iznosu od 751.000 dinara.

Ekonomski fakultet u Nišu nije doneo interna akta kojima bi uredio raspodelu sopstvenih prihoda, obračun i isplatu plata i strukturu i potrebno vreme za obavljanje pojedinih poslova naučnoistraživačkog rada. Bez sprovedenog postupka javne nabavke izvršeni su rashodi u iznosu od 1,36 miliona dinara i sprovedeni su postupci javnih nabavki bez poštovanja procedura propisanih Zakonom o javnim nabavkama. Ekonomski fakultet nije doneo interni akt kojim bliže uređuje postupak javne nabavke - piše u izveštaju.

U poslerevizionom izveštaju o merama ispravljanja DRI je napisao:

Ocenjujemo da su mere ispravljanja, opisane u odazivnom izveštaju koji je podneo Subjekt revizije zadovoljavajuće - piše.

Dekan Ekonomskog fakulteta je platio kaznu.


Dobrila Stanković Đorđević

Dobrila Stanković Đorđević Dobrila Stanković Đorđević; foto: Ljubica Jocić Aktuelna dekanka Medicinskog fakuleta, koja je tu funkciju preuzela 2015. godine, Dobrila Stanković Đorđević rođena je 1957. godine u Nišu gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Celokupno obrazovanje u oblasti medicine stekla je na Medicinskom fakultetu, a doktorsku disertaciju odbranila je februara 1995. godine.

Juna 2010. godine izabrana je za predsednika Naučnog odbora Društva virusologa Srbije i tu funkciju obavlja i danas. Bila je šef Katedre za mikrobiologiju
i imunologiju i prodekan u tri mandata.

Tokom njenih mandata najbolji diplomci Medicinskog fakulteta ostali su bez ugovora o zapošljavaju.

Ovaj fakultet je prošle godine “greškom” naručio 200 flaša viskija, a onda je ispravio “grešku”, pa naručio 60 flaša viskija. Rukovodilac Kardiohirurgije Dragan Milić tražio je smenu dekanice Medicinskog fakulteta “zbog kršenja pravila i nepoštovanja rokova” prilikom njegovog izbora u zvanje redovnog profesora. Ona je odgovorila da su Milićevi navodi bez argumenata, a da je izbor profesora u skladu sa pravilnicima.

U emisiji Južnih vesti srpski lekar u dijaspori Marko Lens rekao je da postoje sumnje u nepotizam i sukob interesa na Medicinskom fakultetu.

On je uputio i prigovor na predlog za produženje radnog odnosa prof. dr Dobrile Stanković Đorđević nakon ispunjavanja uslova za odlazak u starosnu penziju.

Naime, prof. dr Dobrila Stanković Đorđević ne ispunjava navedeni uslov jer nema nijedan rad u kome je prvopotpisani autor obljavljen nakon izbora u zvanje redovnog profesora (prof. dr Dobrila Stanković Đorđević izbrana 06.11.2007. godine) - piše u prigovoru.

Marko Lens je prigovor dostavio Naučno-stručnom veću za medicinske nauke Univerziteta u Nišu, ali odgovora još nema.


Miroslav Lazić

Miroslav Lazić Miroslav Lazić; foto: Pravni fakultet Dr Miroslav Lazić je rođen u Aleksincu, a osnovnu školu je završio u Mozgovu. Srednje obrazovanje je stekao u gimnaziji “Bora Stanković” u Nišu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu 1985 godine. Posle diplomiranja, najpre je radio u Opštinskom sudu u Nišu i 1988. godine je položio pravosudni ispit. Doktorsku disertaciju je odbranio 1999. godine, a od 2009. godine je redovni profesor za građanskopravnu naučnu oblast na Pravnom fakultetu u Nišu.

Bio je dekan Pravnog i prodekan za nastavu, upravnik Centra za naučno-istraživački rad, šef Katedre za građanskopravne nauke, član Saveta Pravnog fakulteta.

Sada je predsednik Saveta Pravnog fakultetu u drugom mandatu. Na Univerzitetu u Nišu bio je član Senata Univerziteta, član Naučno stručnog veća za društveno-humanističke nauke i član Odbora za statutarna pitanja, kao i brojnih Komisija na Fakultetu i Univerzitetu.

Njegova supruga Olgica Lazić radi na Univerzitetu kao finansijsko-računovodstveni analitičar za međunarodne projekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Petar

    11:40 // 19. 5. 2024.

    Dobrila Stankovic Djordjevic za prorektora je cist promasaj i veliki minus novom rektoru. Toliko je muljala kao dekan Medicinskog fakulteta i toliko se iskompromitovala doktoratima i poslom sina i snaje.

  • Penzioner

    21:50 // 18. 5. 2024.

    Dzabe trosimo reci. O stvarnom stanju niskog Univerziteta i integriteta clanova Senata govori to da je rektor izabran Jednoglasno! Ovakav severno korejski model glasanja dovoljno govori koliko je duboka kriza Niskog i srpskog visokog skolstva.

  • gaga

    15:33 // 18. 5. 2024.

    Ha,ha..ostetite pokradete dudzet,i onda kazete nemam para da vratim,i nikome nista.Ovo nije drzava,vec smejurija.U svakoj drzavi pravnoj bi robijao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Pronađite nas na: