KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Sve „praštalo“ u duelu evropskih kandidata, izostali samo golovi

Duel evropskih kandidata, Radničkog 1923 i Vojvodine, na raskvašenom terenu stadiona “Čika Dača” opravdao je očekivanja u svemu, osim u golovima. Pravo je čudo kako su nakon devedest i kusur minuta žestoke fudbalske bitke visokog ritma i sa velikim brojem šansi na obe strane mreže na kraju ostale mirne – 0:0. Šumadinci su, istina, propustili lepu priliku da u poslednjoj utakmici pred svojim navijačima u ovoj takmičarskoj sezoni “čekiraju” evropsku ulaznicu, ali svakako da ih i osvojeni bod stavlja u dosta povoljnu poziciju pred rasplet u zadnjem kolu.

Imali su Kragujevčani idealnu šansu da pobedom pred svojim navijačima, u duelu sa ekipom koja im je pre samo mesec dana na istom mestu raspršila san o istorijskom plasmanu u finale Kupa Srbije, osiguraju dugo čekani izlazak u Evropu, ali im se jednostavno nije dalo. Za razliku od već pomenutog okršaja sa Novosađanima u Kupu Srbije, Dudićevi izabranici danas su ostavili daleko bolji utisak, bili su nadmoćniji u većem delu utakmice, stvorili i veći broj prilika, ali to očigledno nije bilo dovoljno da se nadmudri danas prilično kompaktna, čvrsta i sigurna odbrana novosadskog tima. Vojvodina je “preživela”, uzela vredan bod na “Čika Dači” i dodatno “zakuvala” borbu za preostale dve evropske vize.

Uzalud je strateg “crvenih” Feđa Dudić upozoravao na kardinalne greške koje su njegovi izabranici pravili u prethodne dve utakmice protiv TSC-a i Crvene zvezde, a koje su ih skupo koštale olako. I umalo da im se isti scenario ponovi i na današnjoj utakmici. Samo u prvih deset minuta utakmice “crveni” su mogli sami sebi da „zaprže čorbu“. Prvo je Zorić nakon nepuna dva minuta igre ne baš sjajnom reakcijom posle prekida umalo prevario Lekovića, da bi potom kapiten Simović kardinalnom greškom u 10. minutu omogućio Zukiću da se nađe u stopostotnoj situaciji. Samo su puka sreća i Zukićeva nepreciznost sprečili već izvesnu promenu na semaforu.

Da ni igrači Vojvodine nisu imuni na greške videlo se u 15. minutu. Savićević je bezuspešno pokušao da protne loptu kroz noge Vižđiju, koji odmah upošljava Bevisa, ali se odnekud stvorio Korać koji je klizećim startom sprečio francuskog internacionalca da uputi udarac.

Upravo je ova situacija nagovestila period bolje igre “crvenih”, koji su nakon početne smušenosti postepeno počeli da preuzimaju kontrolu nad igrom i bivaju sve opasniji po gol novosadskog tima. Iz minuta u minut ređala su se uzbuđenja pred golom Lazara Carevića, a najbliži tome da ga matira bio je zanimljivo njegov saigrač iz tima Seid Korać, koga je posle nezgodnog centaršuta Gluščevića lopta pogodila u koleno i umalo prevarila čuvara mreže Vojvodine.

Lepu akciju “crvenih” iz 39. minuta lošim udarcem “upropastio” je Vižđi, dok je šut Vidosavljevića par minuta kasnije zaustavio Carević. I to je bilo sve što smo videli u prvih prilično sadržajnih 45 minuta.

Pomilovala je sreća Kragujevčane kod Zukićeve šanse u 10. minutu, a bila im je saveznik i u 49. minutu, kada se u prilici da dovede goste u vođstvo našao Aleksa Vukanović. Iskusni napadač je iskoristio neodlučnost štopera domaće ekipe Besima Šerbečića, lagano ga je pretrčao i izbio pred Lekovića, a u nameri da se upiše u strelce sprečila ga je stativa.

Jedan od najistaknutijih pojedinaca u redovima domaćina na današnjoj utakmici bio je Tomislav Dadić. Neumorni levi bek je konstantnim ubacivanjima po levoj strani pravio puno problema odbrani Novosađana, zbog čega je trener Vojvodine Božidar Bandović negde sredinom drugog poluvremena odlučio da napravi promenu na poziciji desnog beka i da umesto Lazarevića koji je počeo utakmicu u igru uvede Bjekovića.

Upravo je nakon Dadićevog prodora i centaršuta u 57. minutu mladi Gluščević zahvatio loptu glavom, doduše ne na baš najidealniji način. Hitronogi ofanzivac, koga je ne tako davno pohvalio i selektor Dragan Stojković-Piksi koji je zajedno sa svojim asistentom Bratislavom Živkovićem pratio današnju utakmicu iz svečane lože stadiona „Čika Dača“, bio je glavni akter situacije iz 59. minuta, kada je u karakterističnom slalomu pretrčao svoje čuvare, pre nego što je dobrim udarcem iskosa sa leve strane naterao Carevića na intervenciju. Odmah je na drugoj strani uzvratio Vukanović, koji je pokušao da pošalje loptu Lekoviću kroz noge, ali se visoki čuvar mreže kragujevačkog superligaša nije dao prevariti.

Već pomenuti Dadić se u 61. minutu ponovo našao u centru pažnje. Uspeo je borbeni defanzivac da pronađe prostor za udarac, ali se iz drugog plana pojavio Korać da izblokira njegov pokušaj. Defanzivac Vojvodine i strelac pobedonosnog pogotka na prethodnoj utakmici u polufinalu Kupa Srbije uspeo je da nadskoči odbranu Radničkog posle kornera u 72. minutu, ali njegov udarac glavom nije pogodio željenu metu. Opasno je bilo pred golom kragujevačkog tima i nakon kornera u 90. minutu, kada se u šansi našao Ivanović, ali je srećom po domaće promašio čitavu loptu.

Poslednju priliku na utakmici imao je Vižđi. Njegov pokušaj iz slobodnog udarca sa nekih dvadeset metara završio je preko gola.

Iako su propustili priliku da pobedom nad Novosađanima praktično osiguraju učešće u evropskim takmičenjima, “crveni” su i osvajanjem boda napravili značajan korak ka ispunjenju zacrtanog cilja. Kolo pre kraja prvenstva Kragujevčani drže četvrto mesto na tabeli sa dva boda “viška” u odnosu na Vojvodinu, dok šestoplasiranom Čukaričkom, koji sutra dočekuje Partizan, beže tri boda.

Upravo bi sutrašnja utakmica na Banovom brdu mogla dosta toga da razreši kada je u pitanju konačna raspodela evro-viza. Eventualni poraz Čukaričkog odveo bi Kragujevčane u evropske kvalifikacije, dok bi svaki drugi epilog prolongirao odluku o preostala dva srpska predstavnika u Evropi za poslednju prvenstvenu rundu u kojoj Dudićeve izabranike očekuje gostovanje Partizanu.

DUDIĆ: NA OVAKVOM TEMPU BI NAM POZAVIDELI I MNOGI EVROPSKI KLUBOVI

Nisu „crveni“ uspeli da iskoriste prvu „meč loptu“ za istorijski plasman u Evropu, ali su i osvajanjem boda u susretu sa finalistom Kupa Srbije, novosadskom Vojvodinom, napravili još jedan značajan korak ka ostvarenju višedecenijskog sna. Duel direktnih konkurenata u borbi za Evropu doneo je dopadljiv fudbal visokog intenziteta sa dosta uzbuđenja pred oba gola, pa iako su strelci na kraju zatajili možemo reći da je ovo još jedna u nizu utakmica koja prevazilazi standarde Mozzart Bet Superlige.

Da se radi o utakmici evropskog nivoa konstatovao je i strateg Vojvodine Božidar Bandović na samom startu svog izlaganja na konferenciji za medije po završetku današnjeg duela na „Čika Dači“, čijim konačnim ishodom mogu da budu zadovoljni u oba tabora.

– Dobro smo ušli u utakmicu. U prvih dvadesetak minuta bilo je puno tranzicije u našoj igri. Imali smo jako dobru priliku preko Zukića da povedemo, ali je nismo iskoristili. Radnički nam je u nastavku pravio dosta problema po bokovima. Drugo poluvreme smo otvorili dosta dobro, propustili još jednu dobru priliku preko Vukanovića. I Radnički je takođe imao svoje šanse da postigne gol. Kada se sve sagleda, mislim da i kolega i ja možemo da budemo zadovoljni osvojenim bodom – izjavio je Bandović.

Šef struke Radničkog 1923 Feđa Dudić složio se sa mišljenjem svog uvaženog kolege i istakao da je današnja utakmica bila u rangu mečeva grupne faze nekog od evropskih takmičenja.

– Verujem da bi nam na ovakvom tempu igre pozavideli mnogi evropski klubovi. Neću preterivati kada kažem da je ovo utakmica na nivou Lige šampiona, ali je sigurno poput jedne dobre utakmice grupne faze Lige konferencija – smatra Dudić.

Strateg „crvenih“ bio je daleko zadovoljniji izdanjem svoje ekipe na današnjoj utakmici u odnosu na prethodni duel sa istim protivnikom u polufinalu Kupa Srbije.

– Mislim da je ovo u neku ruku najpravedniji ishod kada se pogledaju stvorene šanse. Za razliku od prethodnog meča u kupu kada smo bili prilično energetski potrošeni, danas smo pokazali da se radi o dva tima približnog kvaliteta. Kapa dole mojim igračima za volju, želju i borbenost. Hvala i navijačima koji su došli da nas podrže po kiši. Nadam se da su zadovoljni napustili stadion – izneo je Dudić svoje impresije.

S obzirom da je ovo bio treći međusobni okršaj Kragujevčana i Novosađana ovog proleća, Dudić nije propustio priliku da se našali ovim povodom.

– Češće viđam kolegu nego što sam sa ženom bio u prethodna dva, tri meseca. Sad moram kući malo, sad se nećemo viđati jedno vreme – poručio je kroz osmeh strateg „crvenih“.

Prisustvo selektora reprezetnacije Srbije Dragana Stojkovića-Piksija, koji je zajedno sa svojim asistentom Bratislavom Živkovićem pratio današnju utakmicu iz svečane lože stadiona „Čika Dača“, predstavljalo je dodatni podstrek za igrače obe ekipe.

– Sigurno da je mogao da vidi jednu dobru i borbenu utakmicu. Činjenica je da ima mnogo talentovanih igrača u oba tima, tako da se nadam da je nekog zabeležio. Svakako smo bili počastvovani njegovim prisustvom. Želim mu sreću na predstojećem Evropskom prvenstvu i da zabeleži dobar rezultat sa reprezentacijom Srbije – prokomentarisao je Dudić selektorovo prisustvo na današnjoj utakmici.

Šumadince u poslednjem kolu za devet dana očekuje gostovanje Partizanu u Humskoj, gde su jesenas uspeli da ostanu neporaženi (3:3).

– Videćemo posle dve sutrašnje utakmice šta će nam biti potrebno u Beogradu. Mislim da su Sali i Dadić sakupili paran broj kartona, tako da neće biti u konkurenciji za tu utakmicu, što će biti veliki hendikep za nas, ali šta da se radi. Šansu će dobiti neka druga dva igrača. Daćemo igračima dva dana oduška, a onda ćemo od ponedeljka samo razmišljati samo o utakmici sa Partizanom – zaključio je Dudić svoje obraćanje medijima.

RADNIČKI 1923 – VOJVODINA 0:0

KRAGUJEVAC
Stadion:
“Čika Dača”.
Gledalaca: 5 000.
Sudija: Milan Milanović (Ćuprija)
Pomoćnici: Milan Pašajlić (Raška), Novak Novaković (Beograd).
Žuti kartoni: Šerbečić, Dadić, Gluščević, Vižđi (Radnički 1923), Radulović, Crnomarković, Kembel (Vojvodina).

RADNIČKI 1923: Leković, Ćosić, Šerbečić, Simović, Dadić, Zorić (od 72. Ristić), Aleksić, Vižđi, Gluščević (od 87. Ivelja), Bevis (od 79. Đurić), Vidosavljević. Trener: Feđa Dudić.

VOJVODINA: Carević, Lazarević (od 65. Bjeković), Korać, Crnomarković, Đorđević, Petrović, Savićević (od 65. Kembel), Radulović (od 60. Ivanović), Zukić (od 88. Nikolić), Seri, Vukanović. Trener: Božidar Bandović.

M. P.
Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!