Vesti

0

Sada i zvanično - Generalštab otišao u ruke Kušnera: Tri čoveka, dva potpisa, jedna fotografija i kratka vest

Izvor: N1

Sada i zvanično - Generalštab otišao u ruke Kušnera: Tri čoveka, dva potpisa, jedna fotografija i kratka vest

Izvor: NM / KR

Sada i zvanično: zgrada Generalštaba ide u ruke Trampovog zeta Džareda Kušnera. Ugovor o revitalizaciji tog objekta potpisan je u Vladi Srbije, ali ispod radara javnosti, uz brojne nejasnoće, iako je nadležni ministar Goran Vesić obećao punu transparentnost. Ekološki ustanak poziva građane, ali čak i pripadnike Vojske Srbije, da ne dozvole rušenje i pretvaranje Generalštaba u ekskluzivan hotel.

Nijedan general pre bitke ne otkriva strategiju, samo što Goran Vesić nije general, već običan ministar, a bitka za Generalštab nije samo nečija, već bi trebalo da bude svačija bitka. Pre nepuna dva meseca, ministar Vesić stao je pred kameru N1 i dao obećanje:

„Kada ugovor bude potpisan, ako bude potpisan, kao što sam rekao ja ću održati konferenciju za štampu sa onim sa kojim budem potpisao ugovor i javnost će biti upoznata sa svim detaljima ugovora“, rekao je u martu Goran Vesić.

Tako najavljena transparentnost u slučaju tako velikog projekta smestila se iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije: tri čoveka, dva potpisa, jedna fotografija i kratka vest. Vesić je objasnio da je ugovor o revitalizaciji Generalštaba potpisan sa uglednom američkom kompanijom Afiniti global development, a ugledni investitor zaključio da je dogovorena fuzija srpske i američke inovativnosti.

„Vlada nije prodala zemlju, već je iznajmila zemljište na 99 godina. Investitor je u obavezi da, ukoliko ne završi posao u ugovorenom roku, vrati Srbiji bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Investitor će finansirati i memorijalni kompleks koji će biti u vlasništvu Republike Srbije“, naveo je Vesić u saopštenju po potpisivanju ugovora.

Oni koji su prvi upoznali javnost s informacijom da Vlada namerava da kulturno dobro na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine pokloni najpoznatijem zetu na svetu Džaredu Kušneru da na tom mestu gradi luksuzan hotel nakon ozvaničenja takvog dogovora, kažu da su spremni za prvu liniju odbrane ako se bageri pojave.

„Mi znamo šta ćemo da radimo, Ekološki ustanak će da sprečava to fizički i pravno, kako god, i pitanje za sve građane Beograda hoćemo li mi dozvoliti da nam „ovo“, „ovo“ (pokazujući sliku Vesića) ruši Generalštab?“, rekao je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

On je postavio pitanje i pripadnicima Vojske Srbije.

„Je l moguće da vi ćutite sve ovo vreme? Pozivam sve one, a ima ih sigurno, koji imaju hrabrosti, a pripadaju Vojsci, da spreče da se sruši Generalštab“, naveo je on.

U Ekološkom ustanku najavljuju tužbe protiv Vlade Srbije. Može li se u skoroj budućnosti očekivati i postupak za ukidanje statusa kulturnog dobra za zgradu Generalštaba i zahtev investitora za konverziju da bi postao trajni vlasnik zemljišta u centru grada?

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR