Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велике промене у нишкој топлани "Криви вир": Почетак замене димњака

rssBookmark and Share

Ниш 16.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Увелико траје реконструкција и промене промене у највећој нишкој топлани "Криви вир", како је најављено данас. Реконструкција опреме је у пуном јеку, а кључни корак у овом процесу је почетак замене једног од два димњака.

Велике промене у нишкој топлани "Криви вир": Почетак замене димњака

Директор ЈКП "Градска топлана", Предраг Милачић, истакао је да су радови тренутно усмерени на проширење отвора на крову како би нови димњаци могли безбедно да се инсталирају. Уколико временски услови то дозволе, замена првог димњака биће завршена данас.

Очекује се да ће пројекат реконструкције топлане Криви вир бити завршен до краја године. Ова реконструкција ће донети значајне користи у ефикаснијем коришћењу енергената и смањењу емисије штетних гасова током зимског периода.

Кључни аспекти пројекта укључују замену старих горионика новим, уградњу канала за рециркулацију димних гасова и употребу гаса као горива, што ће допринети повећању енергетске ефикасности и еколошке прихватљивости топлане.

Додатно, предвиђена је уградња утилизатора који ће побољшати степен корисности котлова до 94%. Челични димњаци повезани са котловима К1 и К2 су кородирали до те мере да угрожавају сигурност рада постројења, па ће током реконструкције бити замењени, уз адекватне мере безбедности.

Модернизација аутоматике за вођење котла и горионика је такође планирана, што ће омогућити потпуну аутоматизацију рада постројења.

Пројекат КФW5, под називом "Рехабилитација система даљинског грејања", укључује пројектовање, испоруку добара и уградњу производних капацитета за рехабилитацију даљинског грејања. Вредност радова у топлани Криви вир износи 2,291,630.00 евра.

Очекује се да ће период отплате улагања бити између 5 и 7 година, с обзиром на вредност горива које користи топлана на годишњем нивоу и пројектоване уштеде.

Ова амбициозна предузимања јасно показују посвећеност Нишке топлане Криви вир ка унапређењу својих система и пружању ефикаснијег и еколошки прихватљивог грејања за грађане Ниша.


#   Ниш   Градска топлана ЈКП   Предраг Милачић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима