Radikal Đurađ Jakšić postao savetnik u novosadskom Vodovodu: Nekada najžešći kritičar naprednjačke vlasti kaže da će direktor biti prezadovoljan njegovim radom 1Foto: BETAPHOTO/SRPSKA RADIKALNA STRANKA/MO

Đurađ Jakšić predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u novosadskom parlamentu i dugogodišnji najžešći kritičar naprednjačke vlasti u ovom gradu, dobio je posao u Javno komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ na mestu savetnika direktora.

Naslađa muka svake pobedničke koalicije na lokalnim izborima – podela javnih preduzeća, obično dolazi nakon što se prebroje glasovi. Međutim, ovaj put u Novom Sadu malo se poranilo, pa je Jakšić već zadužio novu fotelju.

To ne mora da čudi jer radikali prvi puta u ovom gradu izlaze na izbore u koaliciji sa Srpskom napredom strankom, koju su za ovih 12 opozicionih godina često žestoko napadali. Za vreme poslednjeg mandata naprednjaka, ti odnosi su otoplili da bi sada i zvanično obnarodovani kao partnerski.

Nova funkcija Jakšića, inače po struci profesora istorije, moguće da znači kako su novosadski radikali već isposlovali „Vodovod“ u svom koalicijskom dogovoru, pa se na ovaj način pripremaju za preuzimanje preduzeća.

Nije tajna da za mesto direktora trebaju određeni uslovi, među kojima zna biti i onaj da kandidat mora da određeno vreme bude zaposlen u preduzeću, ali još je manja tajna kako Skupština grada veoma lako na svojim sednicama menja statute javnih preduzeća i ustanova kako bi ih upodobila prema stručnoj spremi i poslovnim iskustvima stranačkih kandidata koje su između sebe dogovorili, a javni konkurs kasnije dođe kao formalno izrugivanje.

„Dobar glas daleko se čuje“, odgovorio nam je Jakišić na pitanje da li je dobio posao u Vodovodu.

– Vi dobro znate da je Vodovod i kanalizacija najvažnije novosadsko preduzeće i još bolje znate da niko bolje od nas ne poznaje komunalnu problematiku i komunalni sistem grada. Po logici stvari ja kao predsednik odbonički grupe najbolje poznajem komunalnu problematiku Novog Sada i direktor će biti prezadovoljan mojom ulogom savetnika – rekao je Jakšić.

Nije hteo da nam otkriva da li se priprema za mesto direktora Vodovoda nakon eventualne pobede na izborima.

– Ubeđeni smo u veliku pobedu, a podela funkcija trenutno nije u fokusu – dodao je Jakšić.

SRS je više od 30 godina izlazila samostalno na izbore u Novom Sadu, a da tu praksu promene, ovaj put ih je nateralo, kako Jakšić otkriva, ozbiljnost situacije predstojećih lokalnih izbora zbog „pokušaja povampirenja restlova dosmalijskog režima“.

– Po našem mišljenju stvara se nepodnošljiva srbofobična atmosfera i atmosfera linča. Nama radikalima nije bilo teško da se opredelimo na koju ćemo stanu. Opredelili smo se za srpsku i patriotsku stranu, kojoj po svom biću pripadamo. Mi jesmo bili prava opozicija dvanaest godina naprednjačkoj vlasti u gradu, ali nismo bili klasična opozicija koja mrzi i koja ispred svake odluke stavlja negaciju. Za razliku od ostalih, pokazali smo da imamo političku širinu i za određene odluke koje su bile u interesu grada, izašli smo za govornicu pohvalili i glasali – izjavio je novi savetnik u Vodovodu.

Jakšić je u Skupštini grada izgradio imidž jednog od najpripremljenih odbornika, te jednog od retkih poznatih radikala koji za sve ove godine nije preleteo u SNS. Sa druge strane, jedan je od najodanijih partijskih funkcionera koje Vojislav Šešelj pored sebe ima, tako da ne čudi i da ovu odluku svog predsednika, da se uđe u koaliciju sa SNS na lokalu, nije doveo u pitanje. Na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“ nalazi se na desetom mestu.

Jakišić je od 2004. godine pet puta biran za odbornika u Skupštini grada. Na lokalnim izborima u tri navrata bio je kandidat za gradonačelnika. Od 2005. do 2016. godine bio je zaposlen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Predsednik je Gradskog odbora SRS od 2009., a od 2020. godine je predsednik Izvršnog odbora stranke.

Šta je Jakšić govorio o naprednjacima

Đurađ Jakšić je te 2012. godine kada su naprednjaci došli na vlast govorio kako „ni u ludilu“ neće sarađivati sa SNS, ali nije isključio mogućnost saradnje sa tada aktuelnom gradskom vlašću, koju su predovodili Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

On je tada ocenio da SNS pokušava na sve načine, kroz „otimačinu, kupovinu i ucene“ da izvrši pritisak na odbornike u Skupštini grada, kako bi pošto poto prigrabila vlast. Ovu partiju znao je ocenjivati i kao „izdajničku“.

Kada su došli na vlast, vladavinu Miloša Vučevića karakterisao je kao „najbahatiju u istoriji Novog Sada“, a na sledećim izborima optužio ih je da paketima jednokratne pomoći kupuju glasove od najsiromašnijih.

„Izvršiteljska i građevinska mafija caruju Novim Sadom od kako je za gradonačelnika izabran Miloš Vučević“, govorio je Jakšić.

Bojana Pajtića nazvao je rođenim bratom Vučića i Dačića.

„Desile su se samo kozmetičke promene i nove iznudice iz Brisela i Vašingtona, a SNS sve vreme vodi politiku koju je vodila DS. Kako da se dese bilo kakve promene i bilo kakav otklon od vlasti koju je vodila DS kada su SNS i DS politički blizanci, kada suštinski ne postoji razlika između ovih partija. Da li će se na prostoru severne srpske pokrajine Milo Đukanović zvati Bojan Pajtić ili imenom nekog drugog funkcionera DS ili SNS pokazaće vreme, ali izdajnici svih boja i dresova moraju da znaju da će pri tome imati nepremostivu prepreku“, govorio je Jakšić.

Za novog gradonačenika Milana Đurića ipak je imao pomirljiviji ton.

„Iako se nalazimo se na suprostavljanim stranama, za Đurića moram da kažem da je obrazovan, staložen i čestit čovek. Da li su takva saznanja i lični utisci dovoljni za kvalitetno rukovođenje gradom, naravno da nisu“.

U septembru 2023. godine izjavio je da je odbornička grupa radikala „i de facto i de iure jedina prava opozicija naprednjačkoj vlasti u Novom Sadu“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari