Vesti

0

Povodom 30 godina Bete: Za budućnost informativnog novinarstva presudno pronaći finansijsku održivost

Izvor: Beta

Povodom 30 godina Bete: Za budućnost informativnog novinarstva presudno pronaći finansijsku održivost

Izvor: Beta / Milan Ilić

U digitalnom svetu zahvaljujući novim tehnologijama građanima se svašta nudi kao informacija pa je neophodno da se nauči kako razlikovati pravu od lažne informacije, a za opstanak pravih informativnih medija potrebni su modeli finansijskog opstanka, rečeno je na konferenciji "Merkur u digitalnom svetu: budućnost informativnog novinarstva".

Prisutne na konferenciji organizovanoj povodom 30 godina rada Agencije Beta, pozdravio je direktor agencije Beta Radomir Diklić i najavio diskusiju koja ima za cilj da doprinese sagledavanju i razumevanju položaja medija, kako klasičnih tako i novih, u digitalnom okruženju.

Učesnici će, kako je rekao, pokušati da daju odgovore na različita pitanja – od toga šta se sve danas zahvaljujući novim tehnologijama nudi kao informacija, do toga kako razlikovati pravu od lažne informacije, te pitanja može li i kako da opstane profesionalno novinarstvo u "džungli" informacija koja se nude građanima.

"Merkur je, kao što znate, bio rimski bog trgovine, putovanja, glasnik bogova – pitam se da li možda neki današnji političari ne smatraju da je baš njihov glasnik - a vodio je i duše u podzemni svet. To je posebno zabrinjavajuće u zemljama kao što je Srbija, gde se često briše granica izmedju dva sveta, a mediji, ti savremeni Merkuri, često zaboravljaju da nisu u službi bogova, niti su samo trgovci, već da imaju, rekao bih danas više nego ikada , dužnost i odgovornost, da i u digitalnom okruženju svojim radom i proizvodima doprinose jačanju demokratije. Kako da pri tom budu i profitabilni, to je takodje izazov na koji se traže odgovori", rekao je Diklić.

ON je izrazio nadu da će današnji razgovori odgovoriti na neka od pitanja u vezi sa položajem profesionalnih medija u današnjem informativnom prostoru.

Profesorka FPN i konsultatkinja na projektu Snježana Milivojević podsetila je da je agencija Beta nastala pre 30 godina u jednom dramtičnom i prelomnom trenutku kada je grupa ljudi prepoznala da se otvaraju nove mogućnosti i pokušali su da naprave bolji i slobodniji medij od tada postojećih.

Ona je istakla da se svet i mediji i danas nalaze u transformativnom momentu, ne kao kad je pao Berlinski zid, ali da je svakako trenutak kada se preispituje sve što se o medijima zna.

Danas je kako je rekla, otvoreno pitanje da li će mediji opstati, da li je moguća finansijska održivost u svetu kompeticije, a da opet ostvaruju svoju funkciju.

"Ekonomsko pitanje, ono koje se tiče nalaženja održivog modela, monetizacije onog što mediji proizvode je mnogo šire. Svet se menja i u poslednjih deset godina glavna priča je relacija mediji - platforme i to izgleda kao rat tehnologije i novinarstva", rekla je Milivojević.

Ona je dodala da je pre 200 godina napravljen preokret kada su mediji počeli da žive od oglašavanja i da je "istorijski incident" bio na primer da lanac robnih kuća obezbedi dopisnika iz Gaze, te da je i danas medijima potreban takav preokret.

Dodala je da je novina i čitav korpus navodnih medija koji kreiraju sadržaje koji nisu istiniti i da se i sa tim treba izboriti.

U nastavku gosti agencije Beta probaće da odgovore na pitanja o opstanku i razvoju medija u digitalnom dobu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR