logo transparend vojvodina uzivo

Vučević: Čestitam svim Novosađanima, o ovome su sanjale generacije! Dva nova mosta za Novi Sad sutra (VIDEO)

dva mosta u Novom Sadu. izvor:Vojvodina uzivo
NOVI SAD – Dva nova mosta polako izranjaju kod Novog Sada. Prеmijеr Srbijе Miloš Vučеvić danas je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, direktorom “Koridora Srbije” Aleksandrom Antićem, predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković, gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom obišao radove na delu Fruškogorskog koridora kod Petrovaradina, na koji se nastavlja takozvani peti most, kao i radove na  takozvanom četvrtom mostu prеko Dunava koji će stajati Novi Sad i delove Sremske Kamenice.

Kako napreduju radovi na četvrtom i petom mostu:

 

Premijer je sa delegacijom prvo obišao radove na četvrtom novosadskom mostu, koji uskoro niče između Limana i Sremske Kamenice.

četvrti most izvor vojvodina uzivo maj 2024
četvrti most izvor vojvodina uzivo maj 2024

Potom otišli i na gradilište petog novosadskog mosta, koji se gradi u okviru Fruškogorskog koridora. Ovaj most biće izgrađen između Petrovaradina, odnosno naselja Sadovi, i Kaća.

peti most izvor vojvodina uzivo maj 2024
peti most izvor vojvodina uzivo maj 2024

„Čestitam svim Novosađanima, sa ovim mostovima. Novi Sad nije više isti grad, dobija novu i bolju dimenziju. O ovome su sanjale generacije, a mi smo u stanju i prilici da ih ostvarimo. Ovo će rešiti ulazak teškog tranzita u Novi Sad. Zato, mi danas ponosno obilazimo dve strateške investicije u našem lepom Novom Sadu. Radujem se da se radovi odvijaju po planu. Ova dva mosta prioritet su politike naše države, čiji je jedini cilj da svakom pojedincu omogućimo jednostavniji i kvalitetniji život! Nastavićemo da se borimo za razvoj infrastrukture i poboljšanje životnog standarda naših građana“, rekao je Vučević.

Miloš most Novi Sad Instagram Miloš Vucevic
premijer Miloš Vučević, poseta mostovima u Novom Sadu. izvor: Instagram Miloš Vučević

„Ti mostovi se ne prave da bi bili simboli grada, a siguran sam da će postati, već ih gradimo da bi građanima olakšali život“, istakao je danas Vučević prilikom obilaska radova na novim mostovima koji niču na Dunavu.

Četvrti most:

Sa prilaznim vijaduktom, četvrti novosadski most biće dug oko 2,5 kilometra, dok će glavna konstrukcija iznad reke biti duga 880 metara. Imaće dve kolovozne, sa po dve saobraćajne trake, biće širok skoro 30 metara, a imaće i obostrane pešačke i biciklističke staze. Konstrukciju nad vodom držaće tri jednostruka pilona od po 30 metara visine, sa 11 kosih zatega u parovima.

Peti most:

Peti novosadski most, ili kako ga još zovu Fruškogorski most, deo je planiranog Fruškogorskog koridora i imaće ukupnu dužinu od 1.765 metara, uključujući prilazne konstrukcije, sa širinom od 25 do 28 metara. Glavni deo mosta preko Dunava prostiraće se na dužini od 505,75 metara.

Nakon izgradnje, novi tranzitni most biće najbrža veza između auto-puteva E70 i E75, koji će rasteretiti saobraćaj kroz najveći grad u Vojvodini. Tačnije, most će služiti kao deo obilaznice oko Petrovaradina, te će preko njega ići sav teretni saobraćaj sa istoka i severa prema Sremu i dalje ka zapadnoj Srbiji i BiH, ukoliko mu odredište nije sam Novi Sad.

Podsetimo ovo je jedan od dva mosta koja se grade, preko Dunava u Novom Sadu

 

„U gradu koji ima tri mosta, gradićemo isto toliko u narednih nekoliko godina. Do oktobra 2026. godine ćemo završiti Fruškogorski koridor, a ovaj most će biti potpuno u funkciji. Most u nastavku Bulevara Evrope biće takođe pušten do kraja 2026. godine. Saobraćaj na petrovaradinskoj Dugi biće smanjen za 50 odsto. Oko 750.00o evra godišnje štedeće ljudi koji žive u Novom Sadu na gorivu zbog kraćih veza koje će imati preko ovih mostova“, naglasio je ministar Vesić.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.