Vesti

0

Kako do održivog rešenja za deponiju u Užicu - kvalitet vazduha se meri na sedam lokacija

Izvor: RTS

Kako do održivog rešenja za deponiju u Užicu - kvalitet vazduha se meri na sedam lokacija

Izvor: Beta / Dragan Karadarević

Ni posle 10 dana nije ugašen požar na regionalnoj deponiji "Duboko". Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut "Batut" stalno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji Užica. Prema zvaničnom izveštaju, nema prekoračenja graničnih vrednosti koncentracije zagađujućih čestica.

Na deponiji Duboko kraj Užica pre četiri dana ponovo je izbio požar posle odronjavanja dela smetlišta, piše RTS.

Sandra Dokić iz Ministartsva za zaštitu životne sredine navodi da je požar potpuno lokalizovan i da se radi na gašenju samog žarišta.

"Deponija jeste problem kojim se bavimo ne samo na dnevnom, nego na nivou sata. Situacija je bolja nego što je bila. Požar je potpuno lokalizovan i pod kontrolom je. To je požar koji je u dubini deponije i zbog toga izlazi dosta dima i zahteva jedan specifičan pristup gašenju - sklanjanje tog otpada, nasipanje zemlje. Ono što znamo jeste da se požar neće širiti i još neko vreme će biti tako - pojavljivaće se dim", navodi Dokićeva.

Prema njenim rečima građani nemaju razloga za zabrinutost.

"Mi na sedam mesta merimo kvalitet vazduha, iz sata u sat, dešava se da dođe do prekoračenja tih čestica u vazduhu, ali onda Zavod za javno zdravlje iz Užica izađe sa preporukama na koji način da se građani ponašaju i kako da postupaju u toj situaciji, ali na dnevnom nivou mi ne vidimo prekorečenja. Tako da možemo reći da usled te neprijatnosti gde se vidi ili oseća taj dim, ne vidimo da postoji problem da građani budu zabrinuti za svoje zdravlje", navodi Dokićeva.

Trajno rešenje (ne)moguće?

Upitana da li postoji neko trajno rešenje za deponiju u Užicu odgovara potvrdno.

"Planirali smo svakako da proširimo ćeliju te deponije zato što je ona zaista pretrpana otpadom, isto tako da saniramo kosinu i da napravimo apsolutno sanitarne uslove gde će se odlagati otpad, da to bude u skladu sa standardima EU", navodi Dokićeva.

Prema njenim rečima naročito je važno da se prilikom deponovanja otpada stavljaju biotrnovi na mesta gde izlazi metan - gas koji zapravo i prouzrukuje požare.

"I kada sve to uradimo mi smo potpuno sigurni da smo za narednih 20 godina rešili problem barem što se tiče te deponije u Užicu", navodi Dokićeva.

Do 2027. će se zatvoriti preko 30 nesanitarnih deponija

Ukazuje da potencijalno sličan problem mogu da imaju i nesanitarne deponije zbog metana.

"A metan nastaje zbog velike količine biološkog otpada, odnosno otpada od hrane. Izuzetno je važno dok su nesanitarne i dok ih ne zatvorimo, a zatvorićemo ih kada budemo napravili sve sanitarne deponije. Da se tamo otpad spakuje kako treba i da se na njega stavljaju prekrivke zemlje da bi se sprečilo nastajanje požara, ali usled visokih temperatura to je zapravo nešto što možemo da očekujemo ne samo u Srbiji nego nego gotovo u celoj Evropi", navodi Dokićeva.

Prema njenim rečima intenzivno se radi na rešavanju problema deponija.

"Imamo nameru da napravimo devet regionalnih centara. Kada njih napravimo u naredne četiri godine, do 2027. godine mi ćemo sigurno zatvoriti preko 30 nesanitarnih deponija. Ljudi moraju da imaju strpljenje jer su to ozbiljni infrastrukturni projekti koji ipak zahtevaju vreme", zaključila je Dokićeva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR