Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska u pratnji boravi u bilateralnoj poseti Beogradu, a prestonicu Srbije obilazila je u društvu prve dame Srbije, Tamare Vučić.

Iako je poseta supruge predsednika Ukrajine delovala kao politički ne toliko značajna, s obzirom na sadržaj koji je ispunio njen boravak ovde, činjenica da je u njenom društvu u Srbiji bio prisutan ni manje ni više nego Dmitro Kuleba, kao i da ta činjenica uopšte nije bila eksponirana u medijima, prevashodno onim pod kontrolom vlasti, postavlja se pitanje o ishodu i političkom značaju ovakve prilike.

Branka Latinović, bivša diplomatkinja podseća da su prijateljski odnosi između prvih dama Srbije i Ukrajine uspostavljeni još na samom početku mandata ukrajinskog predsednika Zelenskog kada je Olena Zelenski “u duhu diplomatske tradicije i dobre prakse diplomatskih protokola” organizovala večeru na koju je pozvala supruge desetak evropskih lidera, među kojima je bila i Tamara Vučić.

“To je, sigurno bila velika čast za nju lično, ali istovremeno i snažan signal novog ukrajinskog predsednika da želi da dalje unapređuje ukrajinsko-srpske odnose i za to je tražena pogodna, nenametljiva prilika”, objašnjava sagovornica.

Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

Dodaje je da su ovakvi odnosi nastavljeni i u doba korone, a da je održavanje odnosa bilo od suštinske važnosti nakon otpočinjanja ruske agresije na Ukrajinu, a da se to pre svega ogleda u dostavljanju humanitarne pomoći Ukrajini za šta se lično angažovala Tamara Vučić.

Latinović takođe napominje da je supruga predsednika Srbije bila u poseti Kijevu, što je imalo i naglašenu političku dimenziju, jer se dešavalo u vreme kada još uvek nije bilo prvog susreta Vučić-Zelenski.

Sagovornica ocenjuje da ova poseta nije samo potvrda nastavka ličnog prijateljstva prvih dama, već i da prevazilazi te okvire napominjući da je Zelenski u posetu došla u pratnji ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe. Kao cilj definisala je revitalizaciju srpsko-ukrajinskih odnosa, kroz sadržajan i dobro pripremljen program posete.

“Za početak u domenu kulture i obrazovanja, uključujući i sporazume o saradnji između univerziteta. S obzirom na to da je Olena Zelenski i u drugim prilikama, prilikom posete američkom Kongresu i slično, predstavljala i svog supruga, rekla bih da se na ovaj način priprema, otvaraju horizonti za neke druge posete na visokom nivou. Podsetila bih da jedino niko od visokih zvaničnika Srbije nije posetio Kijev, dok su mnogi evropski lideri to učinili vise puta”, kaže.

Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

Latinović napominje da s obzirom na to da je prošle nedelje u poseti bio kineski predsednik, koja se mogla protumačiti kao promena kursa spoljne politike Srbije udaljavanjem od Evropske unije, ova poseta ukrajinske delegacije čiji je član i ministar Kuleba se može protumačiti kao suptilna forma podrške Ukrajini.

“Ova poseta jeste zakasnela, sa naše strane, ali je dobro i značajno što je ostvarena. Istovremeno, to je i još jedna naznaka tihog otklona od ruske politike u vezi Ukrajine. Očigledno je da Srbija pokušava da svoju spoljnu politiku, na neki način, malo više uklopi sa onom evropskom, ali to čini stidljivo. Rekla bih da je sa tim počela, te su supruge tu da pomognu da se prijateljstvo između ukrajinskog i srpskog naroda potvrdi, a naša spoljna politika osnaži u vezi Ukrajine”, pojašnjava.

Dodaje da ne bi isključila ni mogućnost da nakon posete Olene Zelenski sam ukrajinski predsednik uputi poziv Vučiću za učešće na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja se priprema u Švajcarskoj. Ako to već ne učini i ukrajinski ministar spoljnih poslova, tokom zvaničnog dela posete Beogradu.

Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 4
Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je nakon razgovara sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom naglasio da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu.

Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za Danas da je poseta Olene Zelenski uzvratna na raniju posetu Tamare Vučić Kijevu, te da se čini kao da su prve dame „preuzele“ diplomatsku štafetu u odnosima između dve zemlje.

Đukić kaže da se, bar javno, oseća deficit poseta između Srbije i Ukrajine za poslednje više od dve godine koliko traje rat, a da je Srbija uspela da održi neki ritam kontakata sa Moskvom tokom ovog perioda, ali da izuzev posete gospođe Vučić, drugih poseta Kijevu iz Srbije nije bilo. Napomenuo je da sastanci predstavnika Srbije i Ukrajine na marginama međunarodnih skupova, iako važni, ne mogu supstituisati uobičajene posete, posebno Ukrajini zahvaćenoj ratom.

“U svetlu datih okolnosti poseta gospođe Zelenski na neki način daje satisfakciju za izostanak poseta na visokom i najvišem nivou, ministra inostranih poslova, predsednika”, ističe.

Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 5
Foto: Beta/Miloš Miškov

Sagovornik dodaje da uprkos činjenici da su to humanitarne, kulturne posete, „nepolitičke“ posete, one nesumnjivo nose političku poruku, da bi Beograd hteo da drži što čvršće kontakte sa Kijevom, ali da to nema posledica po odnose sa Moskvom.

“Ako se tome još doda činjenica da se u medijima pojavila informacija da je u pratnji gospođe Zelenski bio i ministar inostranih poslova Kuleba, a uopšte na to zvanično nije reagovano, onda je jasno da je ova poseta imala dubok politički značaj uključujući i pripremu Prvog samita mira u Ženeva, 15 i 16. juna, po formuli Zelenskog, a smisao je pridobijanje Srbije za učešće na tom samitu”, zaključuje.

Prve dame "preuzele" diplomatsku štafetu, suptilna forma podrške Ukrajini: Bivše diplomate o poseti Olene Zelenske 6
Foto: N1/Printsreen

Olena Zelenska se u okviru posete sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru formalnog prijema u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari