Linkovi

Podsekretarka Stejt departmenta Liz Alen u poseti Zapadnom Balkanu


Elizabet Alen, podsekretarka Stejt departmenta zadužena javnu diplomatiju (Foto: www.state.gov)
Elizabet Alen, podsekretarka Stejt departmenta zadužena javnu diplomatiju (Foto: www.state.gov)

Zamenica državnog sekretara za javnu diplomatiju Liz Alen putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju od 12. do 20. maja kako bi produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unapredila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

“Podsekretarka Alen će naglasiti osnovne demokratske vrednosti koje delimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamernog uticaja”, ističe se u saopštenju.

Podsekretarka Alen će prvo posetiti Sarajevo, a tokom boravka u Bosni i Hercegovini, obići će i Memorijalni centar Srebrenica, gdje će odati počast žrtvama genocida i sastati se sa članovima porodica žrtava.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da će jedan od ciljeva putovanja biti da “se naglasi da Sjedinjene Države rade sa Bosnom i Hercegovinom kako bi osigurale demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost za sve građane”.

Alen će zatim otputovati u Beograd, u Srbiji, gde će sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim vladinim zvaničnicima razgovarati o “mogućnostima proširenja odnosa SAD i Srbije i zajedničkom cilju da ubrzamo put Srbije ka članstvu u EU”.

Kako bi istakla značaj slobode medija u demokratskim društvima, podsekretarka Alen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo

U Prištini, na Kosovu, Alen će se sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o “podršci SAD putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja”.

Tokom boravka na Kosovu, podsekretarka Alen će posetiti američke pripadnike raspoređene u okviru mirovne misije NATO snaga (KFOR) u kampu Noting Hil, kako bi “naglasila posvećenost SAD stabilnosti i bezbednosti u region”.

Poslednja stanica na Zapadnom Balkanu za podsekretarku Alen biće Skoplje. Ona će se u glavnom gradu Severne Makedoije sastati sa stručnjacima za strani maligni uticaj, a sastaće se i sa lokalnim partnerima sa kojima će razgovarati o potencijalu projekta za dalje širenje ekonomskog razvoja i turizma.

XS
SM
MD
LG