Svet

0

Blinken smatra da ofanziva u Rafi ne bi eliminisala Hamas

Izvor: Beta

Blinken smatra da ofanziva u Rafi ne bi eliminisala Hamas

Izvor: Beta / AP / Kevin Wolf

Velika izraelska ofanziva u Rafi izazvala bi "haos i anarhiju", bez eliminisanja palestinskog pokreta Hamas, upozorio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken, priznajući da je rat ubio više civila nego pripadnika Hamasa.

Plan koji Izrael trenutno predviđa u Rafi "rizikuje da izazove ogromnu štetu civilnom stanovništvu bez rešavanja problema", rekao je Blinken za američku televizijsku mrežu En Bi Si (NBC).

"I dalje će biti hiljade naoružanih pripadnika Hamasa" čak i uz intervenciju u Rafi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, izraelska intervencija u Rafi bi rizikovala stvaranje "haosa" i "anarhije", a na kraju i povratka Hamasa.

"Videli smo da se Hamas vraća u oblasti koje je Izrael oslobodio na severu, čak i u Kan Junes", rekao je Blinken aludirajući na razrušeni grad u blizini Rafe.

Američke vlasti su javno zapretile da će obustaviti isporuku određenih kategorija oružja Izraelu, uključujući artiljerijske granate, ako Izrael pokrene veliku ofanzivu u prepunom gradu Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, čemu se protivi predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden).

Blinken je za drugu američku televiziju Si Bi Es (CBS) priznao da je u Pojasu Gaze od početka rata, 7. oktobra, ubijeno više civila nego pripadnika Hamasa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR