Vesti

0

Vučević: Donja Gradina je srpski Jerusalim

Izvor: Beta

Vučević: Donja Gradina je srpski Jerusalim

Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Donja Gradina srpski Jerusalim i najveće srpsko polje smrti.

"Nama mora biti jasno da je ovde naš Јerusalim, da je ovde naša sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države", rekao je Vučević u Donjoj Gradini na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Dodao je da su "razmere zločina i genocida tolike da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu, gde se od dečijih kostiju pravio sapun, a drugi - da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja niti da na to misli".

"Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen, jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbi su u Jasenovcu "raspeti i pobednički vaskrsli", dodavši da "narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, već narod žrtva".

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je u svom obraćanju da je Donja Gradina dugo godina skrivana od javnosti, a da je danas važna kao kultura sećanja, koju neguje srpski narod.

"U ime Crne Gore, u ime njenih građana u ime svih naroda i svakog čoveka poklanjam se žrtvama ovog strašnog genocida", istakao je Mandić.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR