U Svetićevu otkriven spomenik osnivačima sela

BAČKA TOPOLA – Pre tačno jednog veka, osnivači sela Svetićeva su došli na ravnu Bačku ledinu.

Njih 36 glava porodica su, pre tačno sto godina, naselili salaše u okolini današnjeg sela, a prvih godina 1930-ih, nikle su prve kuće u selu. Njih 31 su došli iz Dalmatinskih sela, Otišić i Koljane, njih dvojica su došli iz Like, a trojica iz Crne Gore.

Svetićevo je danas odalo počast i zahvalnost svojim osnivačima, a potomci precima. Spomenik su zvanično otkrile čukun-unuke osnivača, Dunja Stojisavljević i Natalija Marjanović.

Svečanom otkrivanju spomenika je prisustvovao i predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, gospodin Saša Srdić, koji je dobio zahvalnicu meštana Svetićeva, za veliku pomoć i izuzetno zalaganje na podizanju spomenika.

Veliki doprinos današnjem svečanom otkrivanju spomenika, svojim prisustvom i predavanjem, dao je i generalni sekretar Matice Srpske i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, gospodin dr Milan Mićić.

Pored mnogobrojnih zaslužnih meštana Svetićeva, najveće zalaganje za podizanje spomenika pripada profesoru dr Rastislavu Stojsavljeviću. Pored predsednika Skupštine opštine, svojim prisustvom ovaj događaj su uveličali i član Opštinskog veća, zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo, Marina Krsmanović kao i direktor Javnog preduzeća za građevinsko zemljište, urbanističko planiranje i uređenje, gospodin Dejan Jerković.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.