Recept

Zbog ovog sočnog sendviča rastu zazubice

Zbog ovog sočnog sendviča rastu zazubice
Foto: Pixnio | Zbog ovog sočnog sendviča rastu zazubice

​U malom prostoru na tržnici u Splitu peče se hrana, izrađuju porkete, ali i bogati sendviči od kojih rastu zazubice. Jedan od njih je sendvič nadahnut sendvičem od mortadele Entonija Burdejna.

Budući da sve to možete pripremiti i sami, naročito ako ste zapalili vatru za rošilj, a treba vam okrjepa prije glavnog događaja, ovo je recept za vas.

Sastojci za Burdejnov sendvič:

Fokača (može i drugi hljeb)

Maslinovo ulje

Fina mortadela

Bosiljak

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Pinjoli

Čili

So i biber

Mladi koziji sir

Priprema:

Fokaču ili neki drugi hljeb prerežite da dobijete dvije kriške pa namažite maslinovim uljem. Fokaču zapecite na otvorenoj vatri na roštilju ili na gril tepsiji, a ako koristite drugu vrstu hljeba, zapecite obje kriške s obje strane.

Tanko narezanu mortadelu ubacite u cjedilo i stavite bez ulja na otvorenu vatru te lagano nadimite 30 sekundi na jednoj pa potom i drugoj strani.

Očistite listove bosiljka, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, tostirane pinjole i čili. Šef predlaže da pesto pripremite rustikalno, a ne gusto kao klasični pesto. Sve izblendajte u grubu smjesu te na kraju posolite i pobiberite.

Donji dio hljeba namažite jednom kašikom pesta, mortadelu zgužvano složite, rastrgajte mladi koziji sir i bacite ga po mortadeli. Prekrijte s još jednom kašikom pesta, preklopite gornjim dijelom hljeba i završite s još malo pesta da bude neuredno i masno, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije