Почетна > Свет
Свет

Јоаникије: Црна Гора не треба да гласа за резолуцију о геноциду у Сребреници

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да Црна Гора, да би увек била отворена за истину, да би сачувала своје достојанство и унутрашњу стабилност, као и да би допринела измирењу и регионалној стабилности, не треба да гласа за резолуцију у Генералној скупштини УН о геноциду у Сребреници.
Фото: PrtSc/Митрополија црногорско-приморска

„Доследно поштујући сребреничке жртве неупитног злочина, али исто тако разликујући злочин од геноцида, треба да гласа против, рекао је митрополит изјави за портал ИН4С.Он је навео да је ратни злочин над Бошњацима који се догодио у Сребреници 1995. године за сваку осуду.

Како додаје, неспорна је чињеница да је у Сребреници извршен злочин, али прича о геноциду у Сребреници је неодржива и опасна. Погрешно је и веома опасно изједначавати Сребреницу и Јасеновац.

Прича о сребреничком геноциду није научно утемељена, али је итекако политички мотивисана. Крајње је сумњиво да ли се покреће из поштовања према жртвама или из неких других разлога, наводи се у изјави митрополита.

Они, којима је истински стало до поштовања жртава, знају да је жртвама било којег и било чијег злочина истина потребнија од политике. Лобирање, спонзорисање и пропагирање приче о геноциду у Сребреници, не може надокнадити недостатке доказа за одрживост те приче, каже митрополит.

VMRO-DPMNE apsolutni pobednik parlamentarnih izbora – 58 mandata

 

Преузмите андроид апликацију.