11. maj  2024. 08.12  | Izvor: RTV

Jolanka Kovač dobitnica nagrade "Janoš Herceg" za 2024.

SOMBOR -

Komisija koju čine Đeze Bordaš, prozaista, kritičar, urednik, dr. Ištvan Šiling, lingvista, pisac, etnolog, i Timea L. Moger, pesnikinja i urednica, zasedala je 16. aprila ove godine i većinom glasova donela odluku da nagrada "Janoš Herceg" za 2024. godinu pripadne Jolanki Kovač, književnici, urednici, prevoditeljki, kao priznanje za životno delo.

 

jolanka, kovac,

Timea L. Moger je u obrazloženju istakla nesporne profesionalne zasluge mužljanske književnice.

"Književnica u svojim novelama uglavnom prikazuje potresne priče dece i odraslih koji žive na rubovima društva, u nepovoljnom položaju. Ona ne samo da pokazuje izuzetnu sposobnost empatije, već se gotovo poistovećuje sa svojim junacima, koji su, u pravom smislu reči, heroji, može se reći rođeni preživljavači. Mužljanska književnica takođe piše knjige za decu. Prema njenim rečima, to je "osećaj koji oslobađa", ali i velika je odgovornost pisati za decu, jer nije svejedno kakav materijal ostavljamo budućim generacijama. Kroz skoro četrdeset svojih prevodilačkih dela stvara duhovni most između mađarskih i srpskih pisaca."

Nagrada će laureatkinji svečano biti uručena na jesen, u okviru manifestacije "Podunavski dan Janoša Hercega", u organizaciji Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" Sombor.

Tagovi