10. maj  2024. 23.28  | Izvor: Tanjug

Mediji: Bajdenova administracija će zaključiti da Izrael nije kršio sporazum sa SAD o oružju

VAŠINGTON -

U izveštaju administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, neće biti zaključeno da je Izrael kršio uslove za upotrebu američkog oružja, javlja AP pozivajući se na tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Očekuje se da se u izveštaju Izrael oštro kritikuje, iako neće biti zaključeno da je kršio uslove sporazuma sa SAD o oružju, rekao je američki zvaničnik.

bela, kuca

Dva američka zvaničnika i jedna osoba upoznata sa memorandumom o nacionalnoj bezbednosti, koji će državni sekretar Entoni Blinken podneti Kongresu, govorili su za Asošiejted pres pod uslovom da ostanu anonimni zato što izveštaj još nije objavljen.

Administracija je pod pritiskom demokrata u Kongresu i drugih pristala da donese prvu javnu presudu o tome da li Izrael zakonito koristi američke bombe i drugu bezbednosnu pomoć u konfliktima sa Palestincima.

Izrael dobija najviše američke vojne pomoći i najveći je američki bezbednosni partner više od pola veka, prenosi Glas Amerike.

Izraleski premijer Benjamin Netanijahu prethodno je rekao da su Izraelci spremni da se bore "noktima", odbacujući upozorenje predsednika SAD da bi isporuke oružja mogle biti obustavljene zbog planirane operacije u Gazi.

Izrael dugo preti ofanzivom na Rafu, za koju tvrdi da se u njoj nalaze hiljade boraca Hamasa i moguće desetine talaca koje su zarobili u napadu 7. oktobra, smeštenih među više od milion ratom raseljenih Palestinaca.

Akcija je počela ove nedelje evakuacijom nekih civila što je praćeno ograničenim vojnim upadima.

Bajdenova administracija je saopštila da ne može da podrži veliku invaziju na Rafu u odsustvu onoga što bi smatrala kredibilnim planom za zaštitu ljudi koji ne učestvuju u borbama.

Izrael, pak, tvrdi da je pobeda u sedmomesečnom sukobu nemoguća bez zauzimanja Rafe.

Netanijahuova vlada je ćutala nakon izveštaja da Vašington zadržava pošiljku određenih vrsta bombi - sve dok Bajden u sredu nije javno saopštio tu meru, rekavši da je to deo američkog upozorenja Izraelcima da ne "idu u Rafu".

"Ako moramo da budemo sami, ostaćemo sami", rekao je Netanijahu, ne osvrćući se konkretno na saopštenje SAD.

Netanijahu je, međutim, u intervjuu američkoj televiziji rekao da se nada da on i Bajden mogu da prevaziđu nesuglasice oko rata u Gazi.

"Često smo imali svoje dogovore, ali smo imali i međusobne nesuglasice. Uspeli smo da ih prevaziđemo", rekao je Netanjahu u emisiji "Dr Fil Prajmtajm".

On je istakao da se nada da nesuglasice mogu da budu prevaziđene, ali da će Izrael učiniti ono što mora da zaštiti svoju zemlju.

Srodne vesti