Почетна > Свет
Свет

Европска комисија обезбедила Северној Македонији 50 милиона евра макрофинансијске помоћи

Европска комисија саопштила је данас да је Северној Македонији обезбедила зајмове у износу од 50 милиона евра, као прву траншу у оквиру намењене макрофинансијске помоћи тој земљи.
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Како је саопштила Европска комисија, ова средства би требало да пруже додатну подршку Северној Македонији, чија је економија озбиљно погођена енергетском кризом изазваном руском инвазијом на Украјину.

„Помоћ ће подржати макроекономску стабилност и обезбедити даље реформе у вези са актуелним програмом Међународног монетарног фонда (ММФ) за Северну Македонију. То ће јој помоћи да напредује на свом европском путу“, додаје се у саопштењу Европске комисије.

Пружање ове подршке следи након што је Европска комисија утврдила да је Скопље испунило релевантне политичке обавезе договорене са ЕУ за ослобађање прве транше.

„Северна Македонија је направила напредак у области јавних финансија оснивањем независног фискалног савета и јачањем управљања јавним инвестицијама. Да би побољшала јавне приходе, Македонија је усвојила мере пореске политике које проширују пореску основицу. Влада је такође направила даљи напредак ка формализовању сиве економије и предузела мере за побољшање енергетске ефикасности. На крају, Влада је оснажила правосуђе новом Стратегијом реформи у правосуђу“, наглашава Европска комисија.

Иначе, укупна текућа операција макрофинансијске помоћи земљи је у вредности до 100 милиона евра у виду кредита. Након уплате ове прве транше од 50 милиона евра, остаје на располагању друга транша у истом износу, чије ће ослобађање зависити од напретка у примени договорених услова.

Макрофинансијска помоћ је део ширег ангажмана ЕУ са суседним земљама замишљен као изузетан инструмент за реаговање на кризу Уније, доступан земљама у процесу проширења, као и земљама у ширем европском суседству које имају озбиљне проблеме са платним билансом.

Abas: Palestina će nastaviti nastojanja da bude punopravni član UN

Преузмите андроид апликацију.