10. maj  2024. 07.20  →  17.56 | Izvor: Tanjug

Putin potpisao ukaz o imenovanju Mišustina za premijera Rusije

MOSKVA -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, saopšteno je danas iz Kremlja.

Navodi se da je Putin potpisao ukaz o imenovanju Mišustina za premijera u skladu sa Ustavom Rusije, prenele su RIA Novosti.

misustin

Putin je u januaru 2020. godine razrešio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vreme bio šef Federalne poreske službe.

Tada, prvi put u istoriji Državne dume, nijedan poslanik nije se izjasnio protiv buduceg premijera: 383 njih je bilo "za", dok je 41 bio uzdržan.

Prema anketama koje su sprovedene početkom maja, 58 odsto Rusa podržava Mišustinov kabinet, a 58 odsto ispitanika pozitivno je ocenilo rad njegove vlade, dok Mišustinov rad podržava čak 60 odsto građana.

Mišustin je i do sada bio premijer Rusije, a na tu funkciju izabran je 2020. godine.

Pre toga je od 2010. godine bio šef Federalne poreske službe.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom ruske Federacije, podnela ostavku.

Nećemo ograničavati strane kompanije koje žele da rade u Rusiji

Nema planova za uvođenje ograničenja za strane kompanije koje žele da nastave da rade u Rusiji ili da pokrenu nove investicije u zemlji, rekao je danas premijer Mihail Mišustin tokom rasprave u Državnoj dumi o njegovom ponovnom izboru na mesto predsednika vlade.

On je takođe naglasio da ce ruska vlada nastojati da poveća atraktivnost ruskog pravnog sistema kada je reč o poslovanju kompanija, preneo je TASS.

"Nastavicemo da podržavamo mehanizme projektnog i vlasničkog finansiranja, rekao je on.

Mišustin kaže da vlada neće ograničavati ni ruske poslovne poduhvate na stranim tržištima.

Najavio je i pripremu sporazuma o zoni slobodne trgovine sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, Bliskog istoka i Afrike.

"Radićemo na sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, Bliskog istoka i Afrike, proširiti industrijsku, naučnu i tehničku saradnju i pokrenuti nove zajedničke ekonomske i investicione projekte", rekao je on.

Državna duma Rusije je na plenarnom sastanku usvojila predlog odluke o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera.

Za ovaj predlog glasalo je 375 poslanika, uzdržanih je bilo njih 57, dok nijedan od poslanika nije glasao protiv, prenosi RIA Novosti.

Srodne vesti