10. maj  2024. 14.57  | Izvor: RTV

Za održavanje naučno-stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja pet miliona dinara

NOVI SAD -

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora korisnicima koji su dobili sredstva za održavanje naučno-stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2024. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Ugovori u vrednosti od pet miliona dinara potpisani su sa predstavnicima četiri institucije — Poljoprivrednog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i Srednje stručne škole „Stevan Petrović Brile“ u Rumi.

potpisani, ugovori, sekretarijata, za, poljoprivredu, 02

Tom prilikom obratio se podsekretar Aleksandar Panovski, koji je istakao da je ovo tradicionalni konkurs za koji Sekretarijat izdvaja sredstva.

„Drago nam je što možemo da obezbedimo sredstva koja će biti podrška naučnom i stručnom obrazovnom radu u poljoprivredi. Time ulažemo u unapređenje i promociju stručnog i naučno-istraživačkog rada, kako bismo zajednički sa vama i vašim institucijama podstakli stvaranje i promociju novog znanja“, rekao je Panovski i dodao da je sa današnjim uručenjem ugovora započet ovogodišnji ciklus dodele sredstava u resornom sekretarijatu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Sekretarijat pruža tom Fakultetu.

„Ovim sredstvima ćemo sufinansirati tri međunarodna naučna skupa, nekoliko studentskih konferencija na kojima će studenti izlagati svoje naučne radove, a preostali deo sredstava ćemo utrošiti za podršku naučno-stručnim skupovima u zemlji, kao i radionicama na kojima ćemo pokušati da prenesemo najaktuelnija saznanja kojima raspolažemo“, izjavio je prof. dr Tica.

Na konkursu je podržan i projekat Filozofskog fakulteta koji se bavi mogućnostima unapređenja socijalnih usluga u ruralnim sredinama u AP Vojvodini upotrebom veštačke inteligencije, Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile“ dobila je novac za realizaciju radionice posvećene bezbednoj upotrebi poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju, dok je Institut za ratarstvo i povrtarstvo dobio novac za četrnaestu po redu konferenciju posvećenu integrisanoj zaštiti uskladištenih proizvoda.