Почетна > Србија
Србија

Без гласања на новој адреси за оне који су променили пребивалиште после 3. јула

У Скупштини Србије данас су настављени разговори посланичких група о унапређењу изборних услова без присуства медија, а на коме је договорено да бирачи који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године не могу да гласају на предстојећим локалним изборима на месту новог пребивалишта.
Фото: Илустрација/Envato

У међувремену је за сутра заказана седница Скупштине Србије на чијем дневном реду је предлог за измену Закона о јединственом бирачаком списку који је упутила група од 37 посланика.

Предлогом закона предвиђено је да ће се бирач који је уписан у бирачки списак и који је након 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, уписати у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

Ова одредба не примењује се на бираче који су кандидати за одборнике на изборним листама које су на локалним изборима који су расписани за 2. јун 2024. године поднете пре ступања на снагу овог закона.

Предвиђено је и да закон ступи на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Vučić i Si potpisali Izjavu o strateškom partnerstvu i zajednici Srbije i Kine

Преузмите андроид апликацију