Vesti

0

Bursać: SNS svesna da je rejting Vučića viši nego rejting partije

Izvor: N1

Bursać: SNS svesna da je rejting Vučića viši nego rejting partije

Izvor: PrtScr/N1

Naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je "SNS svesna da je rejting Vučića viši nego rejting partije". "Posebno na lokalnim izborima, na taj način pokušavaju da poguraju te liste", kaže Bursać.

Nije siguran, kaže, da će se Ustavni sud odrediti o inicijativi kampanje Ferka.

„Nisam siguran da će se odrediti poztiivno po pitanju ovog predloga, iz dva razloga. Prvo, već smo imali inicijative, o nekim stvarima koje su čak i možda malo ozbiljnije nego nazivi lista, pa je Ustavni sud ili ćutao ili dao neke dogovore nisu baš zadovoljili predlagače tih lista. Drugo je da vi možete bilo koga staviti kao nosioca liste. To postaje komično kada odete na niže nivoe, pa se nacionalni političari nalaze na lokalnim, mesnim listama. Na pokrajinskim listama, kada većina nosilaca ne živi uopšte u Vojvodini, ali zakon to dopušta, a Ustav kaže da postoji jedna vrsta nespojivosti funkcija predsednica, ali da li je nosilac liste funkcija“, ukazuje on.

Pitanje je, objašnjava, dvosmisleno i u samom Ustavu, šta se smatra funkcijom.

„Definitivno vi kad ste nosilac i učestvujete u kampanji, to utiče na rejting, ali da li je to vrsta nespojivosti funkcija, nisam siguran da će se sud tako odrediti“, kaže on.

SNS je, dodaje, svesna da je rejting Vučića viši nego rejting partije.

„Posebno na lokalnim izborima, na taj način pokušavaju da poguraju te liste“, kaže Bursać.

Ističe i da prvi put u poslednjih 20 godina imamo lokalne izbore koji će biti održani samostalno, bez nekog višeg nivoa izbora.

„Paradoks se nalazi u tome što nisam siguran da čak i SNS zna kako će se glasači ponašati. Izlaznost je obično manja, te teme nisu toliko zanimljive glasačima. Specifična je situacija, vrlo je velika polarizacija, ovi izbori su praktično prelivanje i nastavak onih decembarskih, biće zanimljivo videti kolika će biti izlaznost“, kaže on.

Možda smo, dodaje, došli u onu fazu da imamo dosadne izbore i kratku kampanju.

„Ali mislim da se radi o drugoj stvari. Imali smo prolongirane praznike, verovatno nije bilo ni dovoljno aktivista u kampanji, a i građani su negde drugde, pa stranke nemaju kad da im se obraćaju i gde. Opozicija završava proceduralne stvari, pa će tek krenuti u kampanju. I imamo i SNS, kao treći činilac, čini mi se da se kampanja SNS na lokalnim izborima odvija po drugom modelu, mnogo kampanja na terenu, od vrata do vrata… Ne sumnjam da će u jednom momentu uključiti ‘tešku artiljeriju’ u kampanju – Miloša Vučevića i Aleksandra Vučića“, kaže on.

Novi Sad je, smatra, možda čak i najpotentnije polje borbe za opoziciju na ovim izborima.

„Razlika je bila nekih 10.000 glasova između SNS i liste Srbija protiv nasilja u decembru na parlamentarnim izborima. Imaju neku prednost u tome što aktuelni gradonačelnik još nije prepoznat kao politički jaka ličnost. Mislim da sa nekom dobrom kampanjom opozicija može da ospori vlast SNS u Novom Sadu. Ima jedno veliko ‘ali’, što građani kada se odlučuju ne gledaju samo dane kampanje, nego ih na izborima podstaknete da izađu“, kaže.

Problem je, dodaje, što smo mi od decembarskih izbora do danas imali opoziciju koja je prilično konfuzno delovala.

„Glasačima je slala različite poruke. Sad praktično morate da se borite da povratite svoje glasače koje ste demotivisali. Poruka da se mora izaći na izbore i u ovim uslovima je sjajna poruka – da ste je vodili od 18. decembra ujutru – ‘nema šta, sve nam je jasno, moramo pobediti, mobilišemo se za jun, pobedićemo’, a ne da četiri meseca govorite ništa se ne može uraditi, a onda odjednom kažete ‘e ipak idemo'“, kaže Bursać.

Govoreći o širokoj koaliciji SNS, kaže da se „tako sprečava rasipanje glasova“.

„Ako vam ostane jedan odsto Radikala, dva odsto Zavetnicima, to su glasovi koji su rasuti. Očekuje da se da će biti gusto u Vojvodini. Definitivno je to slučaj za velike gradove, kada pogledate izbore u Beogradu, uvek je tu jedan ili dva odbornika klackalica, tih par hiljada ili desetina hiljada glasova više koje će se dobiti stvaranjem velike koalicije“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, doći će do prekompozicije u opoziciji.

„Promene međusobnih odnosa i snaga, ali negde ne vidim da se i jedan od tih aktera nameće kao dominantan. Jedina taktika koja može biti dugoročna za opoziciju, verovatno kasne više godina sa primenom iste, a to je osvojiti prvo vlast u nekim gradovima i opštinama , tako ćete sebi obezbediti prostor za disanje, a daćete glasačima primer da se može pobediti“, kaže.

Osvrnuo se i na učešće Sava Manojlovića i pokreta Kreni-promeni na izborima.

„Može da ih ‘poremeti’, ali može i da doprinese. Svima je jasno da je Savo Manojlović opozicioni akter, koji posle izbora neće ići sa SNS. Ja mislim da on može biti pametno upotrebljen, ne samo upotrebljen, nego može da igra veliku ulogu kao neko ko će mobilisati raznorazne glasače koji ne bi glasali za opoziciju, može da pokrene na nekim temama, neke glasače koje ova centralna sila opozicije možda ne bi uhvatila iz raznih razloga“, kaže on.

Bursać se osvrnuo i na posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji.

„Poseta kao poseta, ne može Srbija da utiče na to kada će Si doći u Evropu, pogotovo što je deo veće turneje, ali je javno upotrebljiva, nije nešto što će bilo koji pametan političar na svetu propustiti. Činjenica je bila da će to biti napravljeno da se gost lepo oseća, da prati simbolika zajedništva, saveznika, to je sve u skladu sa imidžom Vučića, nisam očekivao ništa drugo, zna otprilike kako je biračko telo nastrojeno, koje lidere više, koje manje voli, u skladu sa tim i radi“, kaže Bursać.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR