09. maj  2024. 18.38  | Izvor: RTV (Milica Rančić)

Vek i po od Dučićevog rođenja – program u Arhivu Vojvodine

NOVI SAD -

U narodu se često čuju stihovi čuvenog pesnika Jovana Dučića, iako je od njegovog rođenja prošlo 150 godina. Veliki srpski modernista bio je prvi diplomata sa titulom ambasadora, a povodom ovog značajnog jubileja u Arhivu Vojvodine održan je program posvećen Jovanu Dučiću.

video icon

Smatra se najznačajnijim liričarem kod nas, a jedan je i od najvećih pesnika srpskog modernizma.

jovan

Povodom 150 godina od rođenja Jovana Dučića u Arhivu Vojvodine, a u organizaciji Fonda za pomoć Srbima "Toma Maksimović", Udruženja Srba iz Hercegovine i Muzeja Hercegovine u Trebinju, priređen je program na kojem su se čuli Dučićevi stihovi i gde se govorilo o njegovom plodnom stvaralaštvu.

Povodom jubileja otvorena je i izložba "U duži zasvijetli" Tatjane Burzanović. Podstaknuta logikom Dučićeve misli i njegovom životnom filozofijom, autorka je u likovnim radovima iskazala unutrašnja stanja i emocije, te sopstveno viđenje stihova.

Blago cara Radovana i Pesme Dučićeva su najznačajnija pisana zaostavština na kojoj su se mnoge generacije učile književnosti i ljubavi prema pisanoj reči.

Zasluga njegova ogleda se i u tome što je jednostavnom formom i pripovedačkom lakoćom uspeo da progovori o velikim životnim pitanjima, te tako mnogima približi literarnu umetnost.