09. maj  2024. 13.56  →  19.45 | Izvor: RTV

Dva helikoptera MUP-a pomažu u saniranju požara na deponiji "Duboko" u Užicu

UŽICE -

Dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, po nalogu potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, upućena su u Užice kako bi pomogli u saniranju požara na deponiji "Duboko".

Helikopteri Kamov Ka-32 i Super Puma H215 velike nosivosti vode, zbog razbuktavanja požara usled obrušavanja desne strane deponije, pružiće podršku gradskim i komunalnim službama koje su angažovane na zatrpavanju požara peskom, saopštili su iz MUP-a.

04

Kako se navodi, požari na deponijama gase se zatrpavanjem velike količine zemlje u organizaciji upravljača deponije.

Pripadnici MUP-a, Ministarstva zaštite životne sredine, Sektora za vanredne situacije, kao i vatrogasci-spasioci iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Užica, Čačka, Prijepolja, Kragujevca i Kraljeva od prvog dana su na licu mesta i ulažu maksimalne napore u pružanju dodatne pomoći službama lokalne samouprave kako bi požar što pre bio lokalizovan i građani se osećali sigurnije i bezbednije, dodaje se u saopštenju.

Hitan sastanak nadležnih službi zbog rasplamsavanja požara

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sazvala je u Užicu hitan koordinacioni sastanak nadležnih službi, kako bi se organizovanom i brzom akcijom požar na deponiji "Duboko" što pre stavio pod kontrolu.

"Situacija je, u odnosu na jutarnje časove, dosta bolja", poručila je Vujović u Užicu, gde se požar na deponiji u ranim jutarnjim satima ponovo rasplamsao usled odrona dela deponije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je rekla da je zbog neophodnosti hitne reakcije, ponovo danas u Užicu i da je održala sastanak nadležnih službi, na kojem su odredili prioritetne aktivnosti.

"Za građane je važno da znaju da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene i da se neumorno radi na rešavanju problema", rekla je Vujović.

Ona se zahvalila MUP-u, Sektoru za vanredne situacije, Helikopterskoj jedinici, Srbijavodama, kao i svim javno-komunalnim i privatnim preduzećima koja su obezbedila tešku mehanizaciju.

"Oko 90 kamiona i bagera, angažovano je u prethodnim danima i udruženim kapacitetima činimo sve kako bi se požar u najkraćem roku stavio pod kontrolu", poručila je Vujović.

Kako se navodi, Vujović je rekla da je sramotno da, čak i tu tešku situaciju, u kojoj bi svi trebalo da se ujedine i da daju doprinos, pre svega zbog građana Užica i okoline, pojedinci koriste za skupljanje jeftinih političkih poena, i umesto da pomognu organizuju protest.

Ironično je da upravo oni koji su 2005. godine osnovali regionalno preduzeće, a 2011. godine otvorili ovu deponiju, kada su svojom nestručnošću i neznanjem doveli Užičane u ovu situaciju, danas predvode protest zbog požara, kojeg možda ne bi ni bilo, da su preduzeli sve propisane mere prilikom izgradnje deponije", istakla je ministarka.

Kako je rekla, za razliku od onih koji nisu ništa uložili da od deponije u Užicu naprave savremen regionalni centar za upravljanje otpadom, sadašnja vlast će se ponašati odgovorno prema građanima.

"Uskoro će biti izabran izvođač za realizaciju kapitalnog projekta stabilizacije i modernizacije deponije 'Duboko', za koji smo izdvojili značajna sredstva. Kad to završimo, otpad će se na ovoj deponiji tretirati propisno, po najsavremenijim standardima, a građani neće morati da brinu najmanje u narednih 20 godina, rekla je Vujović.

Koordinacionom sastanku prisustvovali su predstavnici MUP-a iz Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije, Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, Ministarstava zdravlja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, Srbijavoda i Srbijašuma, i drugi.

Prioritet gašenje požara, posle sanacija deponije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Užicu, posle sastanka sa gradskim Štabom za vanredne situacije zbog požara na deponiji Duboko, da je jutros došlo do eskalacije požara, ali da je stanje sada bolje i da za sada nema prekoračenja vrednosti kad je reč o kvalitetu vazduha i da je prioritet da se požar ugasi.

"Uključili smo ceo štab za vanredne situacije, sva javna komunalna preduzeća i gradska i republička, postoji protokol prema kojem radimo, jutros je došlo do eskalacije požara, ali činimo sve da se požar što pre ugasi, istakla je Vujović nakon sastanka sa Štabom za vanredne situacije grada Užica, a povodom požara na deponiji Duboko koji traje od petka.

Vujović je dodala da se ovo dešava zato što nemamo moderne reciklažne centre, a deponije su prepune.

Konkretno ovaj centar koriste dva okruga i važno je da smo kao Vlada Republike Srbije odlučni da ovaj problem rešimo i zato smo odvojili 30 miliona evra da ovaj centar bude po svim najmodernijim svetskim standardima i uskoro će krenuti radovi na sanaciji , a tender za izvođača trebalo bi da bude raspisan danas, istakla je ministarka Vujović i dodala da su sredstva obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Ona je istakla da ovo nije jedini regionalni centar i trenutno se radi na još dve lokacije na Ubu Kalenić deponija, uskoro kreće Sombor, kao i pirotska deponija a to je neophodno, da se "ulaže u zelenu infrastrukturu.

Ministarka je istakla da će radovi na sanaciji deponije Duboko početi do kraja godine, ona će biti moderna, imaće i biogasni tretman,biće i proširenje tela deponije sve što treba za normalno funkcionisanje jednog ovakvog centra.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je naglasila da su svi pristupni putevi koji su vodili do centra žarišta jutros uništeni kada je skliznuo deo smeća sa tela deponije.

Zamolila bih građane Užica da imaju strpljenja, mi ćemo nastaviti sa merenjem aerozagađenja i u narednom periodu, a sutra se nastavlja sa gašenjem požara, rekla je gradonačelnica Užica i naglasila da je rešenje ovog problema stabilizacija, proširenje tela deponije i zacevljenje Turskog potoka i podsetila da je ovo problem koji postoji od 2005. godine.

Direktor JKP Duboko Momir Milovanović negirao je da su jutros na deponiji izgoreli jedan kamion i bager.

Ministarstvo je u prethodnom periodu obezbedilo dodatnu opremu koja je neophodna da se na terenu vrši primarna selekcija u svim opštinama osnivačima Deponije i mi kao regionalni centar to podržavamo jer otpad mora da se razvrstava na mestu nastanka, objasnio je direktor JKP Duboko.