Izraelski portparol kritikovao Borelja jer je rekao da je Hamas prihvatio, a Izrael odbacio primirje 1foto: project syndicate

Zvaniničnik Ministarstva spoljnih poslova Izraela je danas kritikovao visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja zbog izjave o izraelskom odbijanju predloga za prekid vatre u Gazi.

Borelj je u utorak izjavio u Briselu da je Hamas prihvatio, a Izrael odbacio predlog i da je izraelska kopnena ofanziva na palestinski grad Rafu u Gazi počela uprkos svim molbama međunarodne zajednice, SAD i članica EU.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Oren Marmorštajn je na platformi Iks izjavu Borelja ocenio kao „opasnu mešavinu neznanja, neprijateljstva i legitimizacije terorizma“ pošto je Hamas „usred pregovora o oslobađanju 132 taoca i o isporuci humanitarne pomoći izabrao da ispali raketnu vatru ka Kerem Šalomu, području humanitarnog prelaza (iz Gaze u Izrael), ubivši četiri izraelska vojnika“.

Marmorštajn je naveo da su te rakete koje su ubile četiri Izraelca, ispaljene u nedelju iz Rafe i ocenio da je Hamas pucao na taj humanitarni prelaz u pokušaju da „ubije“ sporazum.

Izraelska vojska je u utorak zauzela palestinsku stranu drugog graničnog prelaza, iz Rafe prema Egiptu, odakle zato više ne dolazi pomoća za Gazu, i od tada izvodi „ciljane upade“ na taj grad na jugu Pojasa Gaze.

Portparol izraelskog ministarstva je aludirao na Borelja rekavši i da „prihvatanje Hamasovih medijskih manipulacija ohrabruje terorizam“ i ponovio da će Izrael nastaviti da radi na oslobađanju atlaca i „uništenju Hamasa“.

Dok Hamas tvrdi da je prihvatio okvir sporazuma, SAD i ostali posrednici kažu da je to u osnovi kontra-predlog s ključnim izmenama u odnosu na izraelsku ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari