09. maj  2024. 10.42  →  22.59 | Izvor: Tanjug

U Moskvi održana vojna parada povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom

MOSKVA -

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je završena vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži", preneo je Sputnjik.

moskva,, dan, pobede,, fotka, 3

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su na kratko posle parade.

Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.

Putin je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Putin je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.

U Moskvi upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede

U Moskvi je upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu pre 79 godina, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ispaljeno 30 plotuna svečanog artiljerijskog pozdrava u roku od 10 minuta, a moskovsko nebo ukrasilo je više od 9.000 vatrometa raznih boja.

Napominje se da je vatromet ispaljen iz 72 specijalna lansera kalibra između 105 i 310 milimetara, a pratilo je 30 hitaca iz osamnaest 76-milimetarskih artiljerijskih topova ZiS-3 iz Drugog svetskog rata.

Zaharova: Rusija neće dozvoliti nikome da oskrnavi Dan pobede

Rusija neće dozvoliti nikome da oskrnavi Dan pobede, izjavila je danas predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Mi slavimo ovaj praznik, smatramo ga važnim, prenosimo tradiciju sa generacije na generaciju. Štitimo i sam praznik i heroje kojima odajemo počast na ovaj dan", rekla je Zaharova u intervjuu za TASS.

Prema njenim rečima, ovo je praznik koji mora zadržati svoj pravi smisao i ostati u svom pravom istorijskom obliku i tradiciji.

"Moramo da shvatimo kakav je ovo dan. To je dan trijumfa svetlosti nad tamom", dodala je ona.

Zaharova je, takođe, kazala da Zapad sprema "istorijsku amneziju" za Rusiju, kao što se desilo sa Ukrajinom, ali da je predsednik Rusije Vladimir Putin uspeo da povrati secanje i dostojanstvo zemlje.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u nizu zemalja u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme.

Drugi svetski rat definitivno je okončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Tagovi
Srodne vesti