Sreli se putevi koji vode u Rim: Koji rekord mastersa neprikosnoveno drži Nadal, a Đoković je iz te trke otpao odmah? 1Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i španski as Rafael Nadal, koji su se među sobom sastali 59 puta, učestvuju na istom turniru prvi put posle Australijan opena prošle godine.

Silom prilika putevi im se nisu sretali ni od početka ove godine.

Nadala je povreda odvojila i od Melburna i od Indijan Velsa u njihovo predvečerje, a u Madridu, gde je nedavno igrao, nije bilo Đokovića.

Dva veterana među novim teniskim pokolenjem, a nedosežni vrhovi u očima potonjih generacija, najzad su ponovo zajedno, u iščekivanju prvih iskušenja na turniru iz masters serije na šljaci u Rimu u susret vrhuncu na zemljanoj podlozi na Rolan Garosu potkraj ovog meseca.

Španski teniser, rekoder s deset titula, i u večnom gradu učestvuje u glavnom žrebu na osnovu zaštićenog rejtinga, povlastice koja mu se daje iz uvažavanja njegovog slavnog imena, budući da je danak povredama neminovno platio strmoglavim padom na svetskoj listi. Zauzima 305. mesto, što je, istina, mnogo bolje nego 672. na početku godine.

Protivnik u prvom kolu mu je Belgijanac Zizu Bergs (108. mesto), koji je ime dobio po nadimku proslavljenog francuskog fudbalera Zinedina Zidana, svetskog prvaka s „galskim petlovima“ 1998, godinu pre Bergsovog rođenja.

Belgijski igrač je samo dvaput bio u prvom kolu na turnirima iz masters serije, u Majamiju prošle godine i u Madridu skoro, a oba puta je izgubio.

Za debi u Rimu se izborio preko dve prepreke u kvalifikacijama, a Nadal je neprikosnoveni rekorder mastersa u susretima s kvalifikantima i rivalima koji su poklekli u poslednjem kolu predtakmičenja, ali su pravo da budu u glavnom žrebu stekli kao takozvani „srećni gubitnici“.

Ima svih 40 pobeda.

Jedini koji je odigrao najmanje deset takvih mečeva bez poraza jeste legendarni nemački teniser Boris Beker. Nekadašnji Đokovićev trener je ostvario skor 13:0.

Srpski as je otpao iz trke za takvo dostignuće već u prvom duelu s kvalifikantom.

U Indijan Velsu 2006, kada je s nepunih 19 godina igrao kao 65. na listi, protivnik mu je bio Francuz Žilijen Beneto (88. mesto), koji ga je u prvom kolu savladao sa 6:3, 6:4.

U mečevima sa „srećnim gubitnicima“ Đoković je na mastersima imao sve četiri pobede dok ga u Indijan Velsu ove godine nije u trećem kolu zadesio senzacionalni poraz protiv Italijana Luke Nardija (6:4, 3:6, 6:3), koji je kao 123. na listi najslabije plasirani teniser koji ga je pobedio na mastersu ili grend slemu.

Đoković, šestostruki osvajač u Rimu (2008, 2011, 2014, 2015, 2020, 2022), kao prvi nosilac je slobodan na početku, a za drugo kolo mu je stanje preslikano iz Monte Karla nedavno.

Tada je za prvog protivnika iščekivao ili Rusa Romana Safiulina ili kvalifikanta. Prošao je ruski igrač (39. mesto), koji se sada, večeras, sastaje sa Francuzom Korentenom Muteom (83), „srećnim gubitnikom“. Upravo je njega u tom statusu Đoković savladao u pariskom „Bersiju“ 2019.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari