"Paralisan saobraćaj je mala cena za bezbedan doček i ispraćaj gosta": Šutanovac o obezbeđivanju posete Si Đinpinga 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Beograd je, uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga, ukrašen zastavama Kine i Srbije, kao i porukama prijateljstva na kineskom jeziku. Ipak, pored zastava, grad će krasiti i 3400 pripadnika policije, dok će za bezbedno sletanje kineske delegacije u Srbiju biti zaduženi MiG-29 avioni ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Povodom posete Si Đinpinga Srbiji, bezbednost u glavnom gradu podignuta je na visok nivo. Za obezbeđivanje posete delegacije biće zaduženo 3400 policajaca i avioni MiG-29, dok će u okviru svečanog dočeka na aerodromu biti postrojena i garda Vojske Srbije.

Ovakav doček svakako nije neobičan. Prilikom prethodne posete Srbiji, avion kineskog predsednika takođe su obezbeđivala tri aviona ratnog vazduhoplovstva, dok je na ulicama bio i veliki broj policajaca.

“Poseta svakog predsednika smatra se posetom najvišeg ranga što svakako utiče i na posebne mere obezbedjenja koje se primenjuju tokom boravka gosta u Srbiji”, objašnjava predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac.

"Paralisan saobraćaj je mala cena za bezbedan doček i ispraćaj gosta": Šutanovac o obezbeđivanju posete Si Đinpinga 2
Foto FoNet Božana Pavlica

On dodaje i da u skladu sa procedurama u ovakvim prilikama „pre same posete u Srbiju dolazi takozvana prethodnica u kojoj su i pripadnici obezbeđenja gosta, kojima se prezentuje i plan obezbeđenja.”

Komentarišući zatvaranje saobraćaja u Beogradu, Šutanovac tvrdi da je pravilo i da se “prilikom ovakvih poseta obezbedjenje sprovodi na osnovu “Plana 1” koji podrzumeva najviši stepen bezbednosti, što znači potpuno zatvaranje ulica za saobraćaj na ruti kojom će se gost kretati.”

Za očekivati je i da veći broj pripadnika policije bude uključen u sam tok posete imajući u vidu da je kineski predsednik gost od izuzetne važnosti, tvrdi naš sagovornik.

Ipak u poređenju sa posetama drugih svetskih zvaničnika, broj policajaca koji učestvuje obezbeđivanju dolaska Si Đinpinga manji je od broja policajaca koji su obezbeđivali poslednje posete američkog i ruskog predsednika.

Prilikom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Beogradu, 2016. godine, o bezbednosti je vodilo računa skoro 5000 policajaca i pripadnika Vojske Srbije, dok su po protokolu bile zatvorene sve saobraćajnice kojima se Bajden kretao. Bajden je tada bio na dužnosti potpredsednika SAD.

Ipak, najviše policajaca bilo je odgovorno za obezbeđenje ruskog predsednika Vladimira Putina prilikom posete 2019 godine. Tada je posetu obezbeđivalo 7000 pripadnika srpske policije i 250 ruskih specijalaca, dok je Putinov avion sleteo u pratnji počasne garde borbenih aviona MiG 2, koje je Srbija dobila na poklon od Rusije.

Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije (RV VS) bilo je aktivirano i prilikom prethodne posete Si Đinpinga, kao i Bajdena.

“U izuzetnim slučajevima, što ovaj svakako jeste, uključuje se RV VS sa svojim borbenim avionima, koji od momenta ulaska aviona gosta u naš vazdušni prostor, obezbedjuje vazdušnu pratnju”, tvrdi Šutanovac.

Ipak, kako ističe naš sagovornik, borbeni avioni nisu angažovani samo radi zaštite već i iskazivanja posebnog poštovanja gosta.

Sa posetom je povezana i trenutna geopolitička situacija, kao i ratovi koji se vode kako na tlu Evrope, tako i oni van nje. Iako je mala šansa za ugrožavanje bezbednosti kineskog predsednika u Evropi, naš sagovornik smatra da okolnosti u svetu opravdavaju povećano obezbeđenje.

“Imajući u vidu važnost gosta kao i činjenicu da se na više lokacija u svetu vode ratovi potpuno je opravdano veće angažovanje policije u cilju prevencije bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti”, objašnjava Šutanovac i dodaje da se sve ove stavke, poput broja pripadnika obezbedjenja i količine sredsta koji se koriste u ovakvim situacijama određuje poseban štab koji se formira za ovakve posete.

Iako će ceo tok posete onemogućiti saobraćaj na više mesta u glavnom gradu, naš sagovornik zaključuje da “ovakve posete svuda u svetu na kratko parališu saobraćaj ali to je mala cena u odnosu na potrebu da se gost dočeka i isprati bezbedno”.

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping doputovaće večeras u Srbiju gde će sa predsednikom Vučićem razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje u oblasti politike, ekonomije, tehnologije i kulture.

Si Đinping dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, nakon posete Parizu, gde se susreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Urulom fon der Lajen. Nakon dvodnevnog boravka u Srbiji, svoju prvu posetu Evropi u poslednjih pet godina nastaviće u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari