Naslovna / Zdravlje

Da li su probiotici dobri za zdravlje vagine

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 05. 2024.

U ljudskom telu nalazi oko 100 triliona mikroba, a mnogi od njih žive u crevima, dok postoji i više od 50 različitih mikroba koji se mogu naći u vagini

probiotici Postoji i više od 50 različitih mikroba koji žive u vagini Foto: shutterstock

Probiotici, kao što je poznato, pomažu zdravlju creva bilo da se nalaze u hrani kao što su kiseli krastavci, jogurt ili kiseli kupus, ili čak kao suplement. Živi mikroorganizmi, probiotici opstaju u našim crevima kada se progutaju i obezbeđuju više dobrih bakterija koje prirodno imamo. Ali, da li je moguće da ti isti probiotici mogu da pomognu zdravlju vagine?

Probiotički sojevi aktivni protiv glavnih patogena odgovornih za bakterijske infekcije

– Mnogi sojevi Lactobacillusa poseduju probiotička svojstva, a nekoliko studija pokazuje sposobnost Lactobacillusa da se pričvrsti na epitelne ćelije vagine i grlića materice. Pokazano je da su brojni Lactobacillus sojevi aktivni protiv glavnih patogena odgovornih za bakterijske infekcije vaginalnog i urinarnog trakta – objašnjava ginekolog dr Oluwatosin Goje iz Cleveland Clinic. 

Neki Lactobacillus sojevi, koji mogu da pomognu zdravlju vagine, su:

  • Lactobacillus acidophilus.
  • Lactobacillus rhamnosus.
  • Lactobacillus gasseri.
  • Lactobacillus crispatus.
  • Lactobacillus jensenii.
  • Lactobacillus reuteri.

Vaginalni problemi uzrokovani mikrobiomima

Dr Goje objašnjava istraživanja o probioticima i zdravlju vagine i navodi kako se procenjuje da se u ljudskom telu nalazi oko 100 triliona mikroba, a mnogi od njih žive u našim crevima. Ali, postoji i više od 50 različitih mikroba koji žive u vagini. Istraživači tek počinju da proučavaju vezu između mikrobioma creva i vaginalnog mikrobioma, navodi dr Goje.

– Prenos bakterijskog soja iz creva u vaginu je indikovan u laboratoriji. Ali, pitanje da li možemo uravnotežiti zdravlje vagine preko zdravlja creva – i dalje je eksperimentalno. Vaginalni disbalans može da dovede do bakterijske vaginoze i gljivičnih infekcija – podseća dr Goje.

Ove neravnoteže mogu da budu uzrokovane:

  • Nezaštićenim seksom
  •  Hormonskim promenama
  • Menstrualnim ciklusom
  • Lošom higijenom
  • Bakterijskom vaginozom.

Probiotici mogu da smanje recidiv bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza, uobičajena vaginalna infekcija, dešava se kada normalne bakterije, koje žive u vagini previše razmnože, izazivajući bakterijsku neravnotežu i promene u pH vagine. Simptomi mogu da budu:

  • Vaginalni iscedak prljavobele, sivkaste ili zelenkaste boje
  • Iscedak koji miriše na ribu, a taj „riblji“ miris jači je nakon seksa ili tokom menstrualnog ciklusa.

Kod nekih osoba, bakterijska vaginoza nestaje bez lečenja. Ali, kod drugih, antibiotici mogu da budu potrebni za lečenje ove infekcije. Studije pokazuju da uzimanje probiotika kao što je Lactobacillus crispatus može da leči, pa čak i pomogne u sprečavanju bakterijska vaginoze.

– Vaginalna primena Lactobacillus crispatus nakon tretmana bakterijske vaginoze sa lokalnim antibiotikom smanjila je recidiv tokom tri meseca nakon poslednje doze probiotika – ističe dr Goja.

Gljivične infekcije takođe mogu da leče probiotici

Vaginalna gljivična infekcija je vrsta vaginitisa, stanja u kojem je vagina otečena, bolna i stvara sekret. Simptomi mogu da budu:

  • Osećaj svraba u vagini i vulvi
  • Gusti, beli vaginalni iscedak konzistencije svežeg sira
  • Crvenilo i otok vagine i vulve
  • Male posekotine ili sitne pukotine na koži vulve
  • Osećaj pečenja prilikom uriniranja.

Vaginalna gljivična infekcija tradicionalno se leči antifungalnim lekovima. Ova vrsta lekova se posebno koristi za borbu protiv prekomernog razmnožavanja gljivica u telu. Ali Lactobacillus rhamnosus takođe može da bude od pomoći kada su u pitanju gljivične infekcije. Probiotik može da preživi kisele uslove u ljudskom telu što dovodi do dugoročne koristi.

– Utvrđeno je da je Lactobacillus rhamnosus, najistraženiji probiotik, koristan u prevenciji gljivične infekcije. Istraživanja pokazuju da Lactobacillus rhamnosus ubija bakterije i gljivice u vagini. Može da obnovi urogenitalnu floru kod osoba koje su imale bakterijsku vaginozu, gljivični vaginitis ili infekciju urinarnog trakta – naglašava dr Goja.

Laktoferin, protein i jedna od glavnih antimikrobnih komponenti našeg imunog sistema, ubija bakterije u vagini, kaže dr Goja. Kombinacija oralnog laktoferina sa ili bez oralnog ili vaginalnog laktobacila može da uspostavi ravnotežu u vagini i spreči česte infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor