Vesti

Boško Jakšić: Nema mira na Bliskom istoku dok je Netanjahu na vlasti

Izvor: N1

Boško Jakšić: Nema mira na Bliskom istoku dok je Netanjahu na vlasti

Izvor: N1

Napad Izraela na grad Rafa u Pojasu Gaze i zauzimanje jedinog preostalog graničnog prelaza sa Egiptom, preko kojeg se dostavljala humanitarna pomoć, zvučalo je kao iznenađenje i dramatičan obrt posle serije pregovora, ocenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. Dodaje da je politika koju izraelski premijer Benjamin Netanjahu vodi u cilju njegovog ostanka na vlasti i da na Bliskom istoku neće biti mira dok je Netanjahu na vlasti.

 

 

 

Posle serije pregovora u kojima su i Izrael i Hamas odbacivali rešenja o prekidu vatre i oslobađanju talaca, Hamas je u ponedeljak uveče saopštio da prihvata mirovni predlog Katara i Egipta. Tim je zatekao Netanjahua, ocenio je Jakšić u emisiji „Studio lajv“, dodajući da izraelskom premijeru više odgovara da Hamas odbija rešenja.

 

Odgovor Izraela je bio bombardovanje Rafe i zauzimanje graničnog prelaza s Egiptom. Jakšić napominje da to i dalje nije ofanziva velikih razmera koju Netanjahu najavljuje poslednja tri meseca.

 

„To što još nema operacije velikih razmera je delom zbog pritiska SAD i zapadnih saveznika iz straha da se humanitarna kriza ne pogorša i ne poveća broj poginulih civila. Odlučnost Netanjahua da nastavi s operacijom nosi opasnost pre svega po njega“, istakao je Jakšić.

 

 

Agenciji UN za humanitarnu pomoć zabranjen pristup prelazu Rafa u Gazu

SVET

13:07

0

 

Hamas objavio kopiju predloga primirja na koji je pristao

SVET

10:57

1

On objašnjava da izraelski predsednik trpi unutrašnje pritiske s različitih strana. S jedne, većina Izraelaca očekuje da oslobađanje talaca bude prioritetno pitanje, a ne uništavanje Hamasa.

 

Nasuprot njima je pritisak Netanjahuovih ultra desnih koalicionih partnera, koji traže i očekuju totalnu pobedu nad Hamasom.

 

„Juče je ministar unutrašnje bezbednosti Ben Gvir jasno rekao da premijer zna šta radi i da ne sme da krši obećanja, a to je obećanje o velikoj kopnenoj ofanzivi na Rafu“, podsetio je Jakšić.

 

Dodao je da je Netanjahu sam kriv što je sebe doveo u takvu situaciju, iz koje, ocenjuje, teško može da se izvuče.

 

„Sad ni humanitarna pomoć više ne može da stiže tako, da će to dodatno staviti Netanjahua pod pritisak i pokrenuti pitanje njegove lične odgovornosti zašto onemogućava doturanje pomoći kada je situacija katastrofalna, kada se vodi kampanja izgladnjivanja“, istakao je gost „Studija lajv“.

 

Ideje da se „raščisti“ Gaza i uspostavi biblijski Izrael potiču od ekstemnih desničara, Netanjahuovih koalicionih partnera, ali ta ideja je apsolutno neostvariva, bez obzira na sve militantne pokušaje da se ona oživi.

 

On napominje da je politika koju Netanjahu vodi u funkciji njegovog opstanka na vlasti jer zna da ultraortodoksni cionisti i Jevreji od njega zahtevaju totalnu pobedu, tvrdeći da će u suprotnom oboriti vladu.

 

„Tako da on grčevito čuva vlast i spreman je zato da ignoriše sve drugo po cenu ogromnih rizika koji mogu skupo da ga koštaju… Ponavljam zaključaj, dok god je Netanjahu na vlasti – mira na Bliskom istoku nema“, istakao je spoljno-politički komentator.

 

Smatra da i pored svega i svih žrtava, Hamas neće biti uništen, navodeći slične primere borbe protiv radikalnih pokreta.

 

„Hamas nije broj brigada, Hamas je jedna radikalna islamistička ideja. Likvidacija Osame bin Ladena nije ubila binladenizam kao pokret, kao što vidimo – ISIS je i dalje više nego živ. Taj koncept vojnog rešenja apsolutno neće doneti rezultate, ali Netanjahu apsolutno odbija sva mirovna rešenja, posebno ideju o formiranju nezavisne palestinske države“, podsetio je Jakšić.

 

Ocenjuje da će se pregovori s Hamasom nastaviti, jer „on mora pred sopstvenom javnosti da pokaže da nešto radi u cilju oslobađanja talaca, a to je primarni cilj izraelske javnosti“.

 

Tagovi

BENJAMIN NETANJAHU

BLISKI IS