07. maj  2024. 12.05  | Izvor: RTV

Nova izdanja: Sremski Karlovci ovekovečeni foto-objektivom Miladina Mareša

SREMSKI KARLOVCI/NOVI SAD -

Uoči prvomajskih praznika iz štampe je izašla izuzetno zanimljiva monografija "Sremski Karlovci u foto-objektivu Miladina Mareša", koju je priredio neumorni direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima Žarko Dimić.

Ovo je zajednički izdavački poduhvat Karlovačke umetničke radionice, Ekslibris društva Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

monografija, zarka, dimica

U kratkoj biografiji Miladina Mareša (rođen u Novom Sadu 1975, tragično preminuo 2018) stoji da je školu fotografije završio kod mr Vladimira Červenke i da je, uz posao veb-dizajnera, bio neumorni putnik što se nije odvajao od svog fotoaparata. Na svom "harliju" krstario je Balkanom, pohodeći naše manastire, a voljene Karlovce je ovekovečio sa preko tri hiljade fotografija, što je krunisao svojom samostalnom izložbom u Galeriji KC "Karlovačka umetnička radionica" 2012.

vladimir, cervenko,, miladin, mares

Reči hvale o poetici, umetničkim i dokumentarnim aspektima Marešovih fotografija, nisu štedeli ni njegov učitelj Vladimir Červenka, a ni majstor fotogtrafije Borivoj Mirosavljević. Žarko Dimić je sve to priredio i, uz uvodno slovo, obogatio istorijskom retrospektivom Sremskih Karlovca, podsećajući na prve fotgrafije i fotografe, one koji su objektivom ovekovečili istorijske trenutke, ne zapostavljajući pritom ni savremenike što na autentičan način ispisuju biografiju Brankove varoši.

Ako jedna fotografija govori više od hiljadu reči, koliko o Karlovcima i Karlovčanima govori monografija "Sremski Karlovci u foto-objektivu Miladina Mareša" uveriće se svi oni kojima dođe do ruke.