Почетна > Бизнис
Бизнис

Законски оквир недовољан за права оних који раде у домаћинству

Законски оквир у вези са положајем и изазовима радника на пословима чишћења и неге у Србији недовољно је уређен. Наиме, недостају прописи који обезбеђују приступ формалној економији и правима из социјалног осигурања за жене које раде на пословима у домаћинству и пружају услуге неге.
Фото: Unsplash/documerica

Примарно је за ову област релевантан Закон о раду, који покрива различита радна права, укључујући и уговоре о раду за кућне помоћне послове (члан 45), али је недовољно прецизан у дефинисању појма рада у домаћинству и његовог детаљног регулисања.

Други важан закон је Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима који је донет 2018. године како би се омогућило лакше запошљавање сезонских радника.

Закон се на почетку фокусирао на пољопривреду, шумарство и рибарство. Касније су написане измене и допуне које укључују послове у домаћинству (на пример чишћење, чување деце, нега старијих) са ограниченим трајањем.

Закон је након измена и допуна променио назив, али још није усвојен због бројних критика стручњака и синдиката који сматрају да радна права сезонских радника нису обухваћена овим законом и усклађена са међународним стандардима.

Непостојање писаних уговора, као и формалних протокола заштите на раду, потенцијално повећавају безбедносне ризике и угрожавају приватност радника на овим пословима. Постоје различите нијансе у гледиштима у вези са искуствима особа које раде у иностранству, посебно у погледу потенцијалних ризика од експлоатације.

Чишћење и нега често подразумевају физички захтевне задатке, што утиче на здравље и добробит радница са потенцијално дугорочним ефектима – наводи се у студији „Положај и изазови радница на пословима чишћења и неге у Србији” која се бави феноменом рада у домаћинству, истражује услове рада, друштвене изазове и искуства жена које пружају услуге чишћења и неге у домаћинствима у Србији и у иностранству.

Због свега је неопходно осмислити и усвојити законска решења која дефинишу минималне стандарде зараде, радног времена и услова рада за раднике ангажоване у сектору рада у домаћинству и на пословима неге.

Треба осигурати и спремност на реформе које се директно баве побољшањем услова рада и права радника у том сектору, а то би укључивало сарадњу са синдикатима, невладиним организацијама и међународним телима која се баве радним правима како би се донела ефикасна законска решења.

Evropske metropole najpopularnije u proleće

Преузмите андроид апликацију.