JAK TIM! Analitičari: Nova vlada je sposobna da odbrani nezavisnu politiku Srbije!
Foto: Damir Dervišagić

JAK TIM! Analitičari: Nova vlada je sposobna da odbrani nezavisnu politiku Srbije!

Politika -

Pred kabinetom Miloša Vučevića su veliki izazovi i pritisci, ali će premijer i ministri uspeti da se izbore s napadima, koji će se intenzivirati, ocena je sagovornika Kurira

Novu vladu Srbije, s premijerom Milošem Vučevićem na čelu, čekaju više nego izazovna vremena, pre svega po pitanju daljih pritisaka na našu zemlju, koji će se, ocena je sagovornika Kurira, intenzivno pojačavati u narednom periodu. Ukazuju pak da je sastav Vlade takav da može da se bori sa napadima i odbrani nezavisnu politiku koju Srbija vodi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čestitajući na izboru ministrima u novoj vladi Srbije, od njih je zatražio da se bore snažnije nego ikada za svoju zemlju i svoj narod i sam ukazujući da Srbiju čekaju dosad najteži izazovi.

Prvi sastanak

Istovremeno, da je pred Vladom težak period, ocena je i njenog lidera Miloša Vučevića, koji je s patrijarhom SPC Porfirijem održao prvi zvanični sastanak kao premijer.

Miloš Vučević, Patrijarh Porfirije
foto: Instagram/milosvucevic

- SPC je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i očuvala je nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, te mu u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima u kojima prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala. Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti - istakao je Vučević, čiji je rad, na dobro svih građana, blagoslovio patrijarh.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", za Kurir ocenjuje da je pred Srbijom težak period.

- Pre svega, problem je voditi ekonomiju uz sve spoljnopolitičke pritiske i izazove, koji i posredno i neoposredno deluju na pozicioniranje naše zemlje u toj svetskoj raspodeli ko će na koju stranu da se svrsta i na koji način. Tu je Srbija u izuzetno nezgodnoj situaciji - kaže Lacmanović.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

Objašnjava da se, s jedne strane, zahteva oštriji stav prema Rusiji, te smanjeni odnosi s Kinom jer Zapad strepi od njene i ekonomske i vojne moći, dok nam, s druge strane, Rusija i Kina pomažu na mnogo polja, pre svega u vezi s nepriznavanjem Kosova, dok smo ekonomski zavisni od zapadnog dela planete.

- Zato nam je pozicija jako komplikovana i kompleksna. A zadatak Vlade je ekonomski napredak, što je i dalje glavni cilj, a po svim ostalim pitanjima mora da se vodi izuzetno mudra politika, da se odnosi sa tim jakim zapadnim državama ne pokvare do mere koja bi nam ugrozila ekonomiju kojom možemo da branimo mnogo toga. Verujem da je ova vlada sposobna za sve to, kao i da održi unutrašnju političku stabilnost kako bi sva ministarstva mogla da funkcionuišu bez većih opstrukcija - naveo je Lacmanović.

Ekonomski ciljevi

Sociolog Vladimir Vuletić takođe ukazuje da će geopolitički kontekst biti ogroman izazov za Vladu.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Takođe, ekonomski ciljevi u ovim teškim vremenima biće dodatno otežani. No, ova vlada, iz onoga što je govorio premijer, nastavlja dobru saradnju sa svim centrima moći, iako u situaciji kada se i sile međusobno hvataju za gušu, kada je sukob sve intenzivniji i svi se postavljaju po principu "ako nisi s nama, protiv nas si". Pokušaće zato svi pak da nas pridobiju za sebe, koristeći sva moguća sredstva i pritiske. Ali verujem da će ovaj sastav Vlade onemogućiti da bilo ko sa strane ima značajniji uticaj na nju. Ona je ojačana pre svega ljudima koji su izuzetno odani rukovodstvu Srbije, pa će biti teško da se ugrozi njena homogenost - konstatovao je Vuletić.

Bonus video:

06:55

Izglasana nova Vlada Srbije, polaganju zakletve prisustvovao predsednik Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track