Predlog za ručak: Irski paprikaš
Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Foto: 021.rs
U zavisnosti od toga kako se spremi, sličan je našem paprikašu ili gulašu.
Tradicionalno se pravi od jagnjetine, ali može se spremati i sa govedinom.
Sastojci:
1 kg jagnjetine ili govedine (najbolje plećka) naseckanog na kockice
500 ml pilećeg bujona
500 ml tamnog piva po želji
2-3 velike glavice crnog luka, iseckanog na kockice
3-4 šargarepe, isečene na kolutove
3 krompira, isečena na kockice
4 kašike maslaca
1 kašika brašna
2 lista lovora
1 grančica sveže majčine dušice ili začina po želji
So i biber po ukusu
Priprema:
- U loncu ili većoj šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte isečeno meso i pržite ga sa svih strana dok ne porumeni.
- Dodajte sitno isečeni luk i dinstajte još 5 minuta, ili dok luk ne omekša.
- Pospite brašno preko mesa i luka, dobro promešajte i dinstajte još minut.
- Prelijte bujonom i pivom (ako koristite). Dodajte lovorove listove, majčinu dušicu, so i biber. Promešajte, pojačajte vatru i dovedite do ključanja.
- Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, ili dok meso ne omekša.
- Dodajte isečenu šargarepu i kuvajte još 20 minuta.
- Na kraju dodajte isečen krompir i kuvajte još 10-ak minuta, ili dok krompir ne omekša.
- Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Serviranje:
Irski paprikaš tradicionalno se servira vruć, u dubokim tanjirima sa hlebom. Možete ga poslužiti i sa pirinčem.
Savet:
Za bogatiji ukus, meso možete prethodno marinirati u pivu preko noći. Ako vam ostane paprikaša, on je još ukusniji sutradan.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici pronašli način da čokoladu učine održivijom
02.06.2024.•
0
Dobra vest za sve ljubitelje čokolade - iako bi čokolada u narednih 100 godina mogla nestati iz naše ishrane, švajcarski naučnici su na tragu toga da čokoladu učine održivijom i zdravijom.
Banane nemojte držati zajedno sa drugim voćem - ovo su razlozi zašto "ne vole društvo"
02.06.2024.•
3
Banane ne vole "društvo", pa je najbolje da ih držite dalje od drugog voća. Naime, proizvode etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.
Nemojte da bacate peteljke jagoda: Evo zašto
01.06.2024.•
0
Stručnjaci su otkrili da su peteljke od jagoda deo koji svakako treba iskoristiti.
Dobro za probavu i preukusno: Kako spremiti fermentisano testo?
31.05.2024.•
2
Fermentisano testo, poznato i kao kiselo testo, nije samo za tradicionalni hleb.
Kako da napravite domaći džem od trešanja - dok su u sezoni?
30.05.2024.•
1
Pripremite ukusni džem od trešanja uz prirodne sastojke, bez dodavanja želatina.
Kokice danas neodvojive od bioskopa: A nekada nisu bile poželjne
29.05.2024.•
6
Dan sećanja u Sjedinjenim Američkim Državama na one koji su poginuli služeći američkoj vojsci je trenutak koji označava početak letnje sezone filmskih blokbastera.
Ako je kafa vaše omiljeno jutarnje piće: Evo šta tačno radi telu iz minuta u minut
28.05.2024.•
5
Za mnoge od nas jutarnja kafa je važan deo svakodnevnog rituala.
Ovih pet začina mogu da poboljšaju koncentraciju i pamćenje
26.05.2024.•
0
Ukoliko želimo da radimo na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu treba da uključimo razne namirnice koje će pozitivno uticati na naše zdravlje.
Postoji razlog zašto začine ne treba držati u staklenim posudama
26.05.2024.•
2
Većina začina može da zadrži svoj ukus više od pet godina, ali samo ako ih pravilno čuvate.
Maslac ne bi trebalo da se čuva u frižideru i u originalnom pakovanju
26.05.2024.•
1
Maslac je jedan od onih sastojaka koje uvek želite da imate za svaki potencijalni recept.
Cene soka od pomorandže porasle za čak 77 odsto za godinu dana
26.05.2024.•
0
Cene soka od pomorandže porasle su 77 odsto zbog pada proizvodnje u glavnim regijama uzgoja, što je dovelo do straha da će sok od pomorandže i samo voće biti nedostupni mnogim potrošačima.
U Srbiji se koristi više od 1.200 preparata: Crvljiva ili prskana jabuka - šta je zdravije?
26.05.2024.•
1
Jagode, trešnje, breskve, paradajz, spanać, krompir - na vrhu su liste voća i povrća sa najviše ostataka pesticida.
Trgovci u Evropi gomilaju zalihe kafe
26.05.2024.•
0
Trgovci nabavljaju više kafe za Evropu kako bi izbegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom sledeće godine stupanjem na snagu uredbe EU o suzbijanju krčenja šuma.
Taste Atlas objavio listu 68 najboljih jela iz Srbije
25.05.2024.•
5
Petrovački kulen zauzima prvo mesto na listi najboljih jela, piće i namirnica iz Srbije koju je sastavio Taste Atlas (Tejst Atlas).
VIDEO: Tortilja sa TikToka postala hit, pogledajte kako se pravi
25.05.2024.•
0
Tortilja sa TikToka preplavila je društvene mreže, a recept je jednostavan.
VIDEO Ovaj ananas košta "samo" 400 dolara: Rasprodat, za narednu turu postoji lista čekanja
24.05.2024.•
0
Za 400 dolara, odnosno oko 370 evra, prosečna četvoročlana porodica može da kupi hranu za ceo mesec. Međutim, neki će radije taj novac potrošiti na - jedan ananas.
VIDEO: Najopasniji sir na svetu sadrži crve i jaja muva - mnogi cene njegov ukus upravo zbog toga
23.05.2024.•
2
Ginisova knjiga svetskih rekorda je sir casu marzu proglasila najopasnijim sirom na svetu jer sadrži crve i jaja muva koji mu daju posebnu teksturu.
VIDEO: U Japanu počela prodaja električnih kašika kojima se smanjuje unos soli
22.05.2024.•
1
Japanski proizvođač pića Kirin Holdings kreće s prodajom električne kašike za koju naučnici tvrde da podstiče zdraviju ishranu jer pojačava slane ukuse bez dodavanja soli.
Moče, kvašenice, prženice ili pofezne - mali trik da vam ispadnu savršene
21.05.2024.•
13
Ukoliko nikako niste zadovoljni močama (prženicama, kvašenicama, pofeznama) koje ste napravili, postoje trikovi zahvaljujući kojima će one svaki put ispasti savršenog ukusa.
Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
19.05.2024.•
1
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Greška koju mnogi prave prilikom kuvanja čaja, a koja mu menja ukus
19.05.2024.•
0
Iako priprema čaja ne zahteva posebno umeće, ljudi na različite načine pripremaju ovaj popularni topli napitak.
Komentari 4
ZX
Ko ima para za jagnjetinu?
Ma ona nije zdrava. Ima mnogo holesterina.
Limanac
Averel
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar