Putin naredio nuklearne vežbe blizu granice sa Ukrajinom

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vežbi "u bliskoj budućnosti", u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor "na pretnje" zapadnih vođa Moskvi.
"Tokom vežbe niz mera će biti preduzet za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.
Cilj vežbe je priprema vojske posle "provokativnih izjava i pretnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji", dodalo je Ministarstvo.
 
Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA novosti.
Vežbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane. 
 
Agencija Frans pres piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsednik daje izjave "toplo-hladno" o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. 
 
Rusija je tokom leta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Belorusiji, svom najbližem savezniku i susedu Evropske unije.
 
Ruska nuklearna doktrina predviđa pribegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje, ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem, koje preti samom postojanju države.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.

  • iguman

    07.05.2024 15:02
    @HM
    Sta je to "sve"?
    Ajd' kad znaš i pravis pametan navedi makar 1 primer krivice.
    Naravno da nemaš pojma.
  • Joca

    06.05.2024 14:29
    Putleru, Putleru - kriza pa mora da se zvecka nuklearnim oružjem, a?
  • Milutinac

    06.05.2024 14:26
    A pada polako Rusija. Gubi ovaj rat itekako, čim Putko preti i on bombama. Jadna Rusija. Jadna propala Rusija i njen Putin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet