Почетна > Србија
Србија

Васкршњим литургијама обележен најрадоснији празник у Српској

У препуним православним храмовима широм Републике Српске најрадоснији хришћански празник Васкрс обележен је васкршњим литургијама након којих је читана посланица поглавара СПЦ Порфирија.
Фото: WikimediaComonns/Dragana Foto

Једна од порука патријарха Порфирија у посланици је и да СПЦ са жаљењем подсећа све на чињеницу да је данашњи свет заборавио геноцид над српским народом у 20. веку, као и у вековима који су му претходили, те да је свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна Голгота.

Српска православна црква, патријарх и епископи су, подигли глас у Васкршњој посланици против настојања да српски народ, жртва вишеструких геноцида, буде проглашен за починиоца геноцида.

У бањалучком храму Христа Спаситеља, епископ Јефрем поручио је да мир, радост и смисао живота, нарочито у овим немирним временима, потражимо у Васкрслом Христу, јер како је рекао „светски подметачи ратних пожара“ не мирују.

Широм Херцеговине данас је празнично и свечано. У храмовима су служене литургије уз присуство великог броја верника, који су славље наставили у својим домовима у кругу своје породице и пријатеља.

Празник над празницима, најрадоснији и најважнији, Требињци прослављају у складу са традицијом и обичајима. Породица на окупу, пријатељи, свечарска трпеза и неизоставна шарена васкршња јаја.

Свету архијерејску литургију у храму Преображења господњег служио је епископ Димитрије, који је истакао да је најважније да се Васкрс дочека чистог срца, са љубављу према ближњима и Богу.

Васкрс се свечано обележава у Семберији. Епископ зворничко тузлански Фотије васкршњу литургију служио је у Саборном храму у Бијељини.

„То је празник живота, истине, празник доброте, а у себи садржи сву нашу веру и сво наше учење“, рекао је владика Фотије.

Окупљеним верницима поручио је да данас празнујемо највећи хришћански празник, васкрсење Христово, празник над празницима, победу над победама, празник који у себи сакупља све друге празнике.

Поводом највећег хришћанског празника Васкрса, у свим храмовима на подручју Приједора служене су поноћне и јутарње литургије.

Васкршњом литургујом и читањем посланице у свим православним храмовима на подручју Добоја почело је обележавање Васкрса. Цркве у Добоју биле су претесне да приме велики број верника који је након поста дошао да се причести.

И у свим православним храмовима на подручју дистрикта Брчко служена је васкршња литургија. Велики број верника у цркви свете Петке у Грчици након вишенедељног поста причестио се и прославу највећег хришћанског празника наставио у кругу породице са нешто богатијом трпезом и васкршњим јајима.

Васкрс је врхунац хришћанске Црквене године, Празник над празницима, јер се на овај велики дан испунило очекивање и жеља свих праведника и пророка, од Адама до Светог Јована.

Према вековној традицији, празновање Васкрса траје три дана, током којих се окупља породица, пренела је РТРС.

Miletić: Poseta Si Đinpinga kompliment za dosadašnju saradnju Kine i Srbije

Преузмите андроид апликацију.