Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Петроварадин – најпознатије насеље и симбол Новог Сада (ФОТО, ВИДЕО)

Једно од најпознатијих насеља, како у Новом Саду, тако засигурно и у Србији, јесте Петроварадин. Петроварадин спада у градска насеља чији број становника, али и туриста се из године у годину повећава. Оно што Петроварадин чини познатим и због чега је занимљив за посету и живот јесу бројне знаменитости овог делљ града од кога се посебно издваја Петроварадинска тврђава.


Петроварадин је градско насеље чији је центар удаљен од центра града 3,5 километра, односно 9 минута вожње аутомобилом.

Петроварадин – најпознатији део Новог Сада

Петроварадин је смештен на сремској страни, на десној обали Дунава, између насеља Сремска Каменица, Буковац, Сремски Карловци. Преко пута Дунава се налазе насеља Ковиљ, Шангај, Подбара, Стари град и Лиман. Број становника у овом делу града иде до 18.000 што га чини једним од највећих новосадских насеља.

Фото: Градске инфо

Историја овог насеља почиње још из времена неолита, а насељаван је од стране Келта и Римљана. Оно што ово насеље чини најпознатијим јесте Петроварадинска тврђава. Ово утврђење изграђено је првобитно још у средњом веку када је био седиште Угарске власти. Након тога, оно што данас познајемо под Петроварадинском тврђавом подигнуто је у 17. веку.

Фото: Градске инфо

Данас је Петроварадинска тврђава једна од најпосећенијих локација Новог Сада, а посебно је занимљива туристима. Најпознатије обележје тврђаве јесте „Сат“ који је добијен уз титулу Слободног краљевског града у време Марије Терезије. На тврђави се налазе још бројни објекти:  Музеј града Новог Сада, Академија уметности, Војномедицински центар, Официрски павиљон, Хотел Леополд

Петроварадиснка тврђава посебно је популарна током лета, у јулу месецу, када је место одржавања „Exit“ фестивала.

Оно што Петроварадин још чини познатим јесте „Подграђе“ или „Градић“ које се налази у подножју Петроварадинске тврђаве. Овај велелепни део Петроварадина посебно је занимљив јер одише неким другим временом. Наиме грађевине и фасаде кућа које се могу видети у овом делу следују из 17. века. Због историјског значаја обнова подграђа започета је 2017. године, а данас изгледа посебно шармантно и достојно једног културног града за који важи Нови Сад.

Фото: Градске инфо

У подграђу се налази и Зграда војне болнице, али и на улазу чувена Београдска капија, са називом коју носи и централна улица подграђа – Београдска улица.

Фото: Градске инфо
Петроварадин – место које све има

Петроврадин као новосадско насеље, осим по туристичком и историјском контексту, познаје се и као добро место за живот. Он има један државни вртић, Вртић „Чигра“ који је изграђен 1972. године и има укупно 19 узрасних група. Поред вртића, ту је и Основна школа „Јован Дучић“. У Петроварадину се налази и Спортска хала Петроварадин у којој тренирају бројни нараштаји, као и стадион Фудбалског клуба „Петроварадин“.

Фото: Градске инфо

У Петроварадину се налази велики број верских објеката, попут Храма свете Петке, Црква светог апостола Павла, Црква Светог Илије, Црква Снежне Госпе на Текијама, Црква Покрова Пресвете Богородице и др.

Фото: PrtSc/Facebook/Svetište Gospe Snježne na Tekijama

Поред верских и спортских објеката, школе и вртића, Петроварадин има своју железничку пругу, која је и део пруге „Београд – Нови Сад“, а ускоро ће се и трансформисати и напуштена петроварадинска пруга ка Беочину која ће постати зелена стаза за пешаке и бициклисте.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Обзиром да је Петроварадин велик, он се дели на многе делове од којих су најпознатији Подграђе, Мишелук, Алибеговац, Везирац, Рибњак и Карагача..

На Мишелуку се налази нова болница, чувено „тркалиште“, нова зграда Радио-телевизије Војводине

Не треба заборавити ни парк, петроварадинску пијацу, а посебно чувену плажу на Петроварадину – „Официрац“ која је посебно популарна у летњим данима.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Упознајте Индустријске зоне: Радна зона Каћ – најновија новосадска зона (ФОТО, ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.