Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.
Raste broj vakcinisane dece
Foto: Pixabay
Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović istakla je da su se početkom februara 2024. godine određene bolesti ponovo pojavile na teritoriji Srbije, koja nije izuzetak kada je u pitanju vraćanje velikog kašlja i morbila.
 
Veliki kašalj, kako je navela, endemski se održava u mnogim zemljama Evrope sa epidemijskim talasima na svakih 3 do 5 godina.
"Porast broja obolelih u prethodnim godinama dovodi se u vezu sa padom imuniteta vakcinisanih i smanjenjem obuhvata vakcinisanja tokom pandemije korona virusa“, rekla je Verica Jovanović.
 
MMR vakcinu dobilo je 84,5 odsto dece u drugoj godini života, što je nešto više nego u 2022. godini, a pre upisa u prvi razred osnovne škole vakcinisano ih je 91 odsto, što je 1,5 odsto više nego u 2022. godini, navela je direktorka "Batuta".
I dalje je neophodno, kako je naglasila, sprovoditi kampanje koje podržavaju redovnu vakcinaciju po utvrđenom kalendaru vakcinacije da bi se postigao željani obuhvat od 95 odsto vakcinisanih.
 
"Tokom 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata imunizacije MMR vakcinom u poslednjih 20 godina i brojne kampanje koje su organizovane nakon toga dale su značajne rezultate“, dodala je Verica Jovanović.
 
Prema njenim rečima, neophodno je podizati svest roditelja o imunizaciji jer se obuhvatom od 95 odsto vakcinisanih postiže kolektivni imunitet koji štiti i one koji zbog bolesti nisu u mogućnsti da prime vakcine.
 
Srbija se svrstava u red zemalja koje su uvele jednu značajnu vakcinu, a to je vakcina protiv HPV virusa, koja je izuzetno značajna za održavanje zdravlja cele nacije i smanjenje obolelih od nekih vrsta karcinoma.
 
Vakcina protiv HPV virusa najdelotvornija ukoliko se primi u periodu između 9 i 19 godina, ali to ne znači da i imunizacija u starijem uzrastu ne daje željene rezultate za stvaranje kolektivng imuniteta.
 
Direktorka UNICEF Srbija Dejana Kostadinova izjavila je da je zabrinjavajuće što svako dete ne dobija zaštitu koja je potrebna i da je neophodno suprotstaviti se pogrešnim informacijama o vakcinaciji.
 
"Prethodne godine smo investirali u stručno usavršavanje 340 zdravstvenih radnika, pomažući im da steknu napredna znanja i veštine komunikacije sa roditeljima“, naglasila je Kostadinova.
 
Prema njenom viđenju, samo podizanje svesti o važnosti imunizacije će dovesti do željenih rezultata i stvaranja kolektivnog imuniteta nacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.