Svijet

Bajden: Indija i Japan su 'ksenofobični'

Bajden: Indija i Japan su 'ksenofobični'
Foto: Arhiva | Bajden: Indija i Japan su 'ksenofobični'

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden uvrstio je saveznike Japan i Indiju među ''ksenofobične'' zemlje, zajedno sa Kinom i Rusijom.

On je to rekao tokom govora na događaju organizovanom za prikupljanje sredstava za predsjedničku kampanju aludirajući na nespremnost zemalja da prihvate imigrante.

''Znate, jedan od razloga zašto naša ekonomija raste je zbog vas i mnogih drugih. Zašto? Zato što pozdravljamo imigrante. Zašto Kina ekonomski koči? Zašto Japan ima problema? Zašto Rusija? Zašto Indija? Zato što su ksenofobični, ne žele imigrante", ocijenio je on.

Blumberg ocjenjuje da bi kritike predsjednika i činjenica da se Japan pominje pored dva glavna američka rivala mogle da izazovu probleme u Tokiju, kao i da je komentar o Indiji bio neočekivan, s obzirom da je indijska najbrže rastuća ekonomija od bilo koje velike nacije a, za razliku od Japana i Kine, stanovništvo te zemlje je mlado i raste.

Istraživanje japanskih novina Asahi objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je da je 62 odsto ispitanika reklo da bi trebalo prihvatiti više stranih radnika, u poređenju sa 44 odsto u sličnoj anketi iz 2018, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije