Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Разлози због којих мали пси живе дуже од великих

Научници су открили разлоге зашто мали пси живе дуже од великих паса паса – а резултати би могли да буду изненађење за власнике кућних љубимаца.
Фото: Pexels/Dom Bucci

Истраживачи са Универзитета у Вашингтону открили су да и мали и велики пси пате од истих здравствених стања, али су веће расе склоније тежим болестима. Тим је анализирао више од 25.000 паса 238 раса, а резултати су објављени у часопису PLOS.

Открили су да се већи пси чешће суочавају са стварима као што су рак, болести повезане са костима, гастроинтестинални проблеми, неуролошка и ендокрина стања, проблеми са ушима, њушком или грлом и заразне болести. С друге стране, мањи пси су чешће имали очне, срчане и респираторне проблеме – као и болести јетре или панкреаса. Али изненађујуће, изгледа да величина пса није утицала на учесталост болести бубрега или уринарног тракта.

Налази указују на то да иако већи пси не пате од више здравствених стања него мањи пси у целини, код њих постоје одређени обрасци ризика за поједине болести – што би на неки начин могло да објасни разлике у животном веку, истакли су стручњаци.

Истраживачи су нагласили да су потребна додатна истраживања како би се разјасниле све везе између старости пса, величине и преваленције болести.
„Ова студија не потврђује коначну узрочну везу између величине пса, старости и болести. Међутим, налази би могли да доведу до дубљег разумевања типова стања који би могли да буду у основи краћег животног века већих паса“, навео је аутор истраживања Јунби Нам.

Ovi znakovi ukazuju da je vaš pas usamljen

Преузмите андроид апликацију.