Subotica: Prvomajski uranak uz bogatu ponudu – i za turiste i za hedoniste (VIDEO)

PALIĆ – Palić i ove godine privlači veliki broj posetilaca koji će tamo provesti Prvomajski uranak, smeštajni kapaciteti gotovo da su popunjeni, a očekuje će uz jezero 1. i 2. maja boraviti više desetina hiljada ljudi. Iz gradske Turističke organizacije poručuju da je primetno veliko interesovanje turista, te da se ove godine predviđa povećanje broja noćenja za desetak odsto.

Prvomajski uranak će ove godine trajati dva dana, a posetioce očekuju vašar, luna park, program u Zoološkom vrtu, Avantura park, kao i po prvi put akva park. Smeštajni kapaciteti  na Paliću gotovo da su u potpunosti popunjeni, dok u gradu još uvek može da se nađe krevet u hotelskom smeštaju, kažu iz Turističke organizacije. Subotica i Palić jedna su od najpopularnijih destinacija za prvomajske praznike koju posećuju mahom domaći turisti, ali i oni iz regiona, pre svega susedne Mađarske.

„Ove godine na ruku ide nama svima i ugostiteljima to što su praznici spojeni, tako da očekujemo više desetina hiljada ljudi, prave procene ćemo imati od MUP-a kada se završe kompletni praznici, ali više desetina hiljada ljudi se očekuje da će posetiti Palić ove godine“ – navodi Nešo Radulović i dodaje – „Očekuju se turisti najviše iz Srbije, naravno i Subotičani na Paliću, takođe i iz regiona za prvomajske praznike imati takođe domaće turiste, tako da je popunjenost potpuna na Paliću.“

Turistički info centri će tokom dva dana praznika raditi produženo, napominje Radulović, na Paliću od 10 do 18 časova, a ispod Gradske kuće od  9 do 17 časova.

„Pripremili smo za naše sugrađane i za sve druge posetioce besplatne pešačke ture, koje će se na Paliću održavati od 17 časova i 1. i 2.maja, u gradu će takođe biti besplatne pešačke ture i počinjaće u 12 časova kod Plave fontane.“

Turistička sezona je na našoj destinaciji već odlično krenula, projekcije su da je od marta broj noćenja povećan za 10 do 12 odsto, pa se veruje da će godina biti uspešnija nego prethodna. U naš grad najviše dolaze Poljaci i Nemci, ali tu su i Rusi, Španci, Česi, Slovaci, kao i gosti iz susednih država.

Foto: Vojvodina uživo

„Trimbi“ startuje prvog maja

Sportsko-rekreativna manifestacija „Trimbi“  održaće se 1.maja, a učesnici će u jutarnjim satima krenuti put Palića i to trotinetima, biciklima ili rolerima.

Manifestaciju uz podršku donatora i lokalne samouprave,  realizuje Gradski savez “Sport za sve” i Sportski planinarski klub Spartak.

„Ovo je 47. put da se manifestacija održava u našem gradu i svaki učesnik dužan je da na startu uplati kotizaciju u visnini od 200 dinara, uz koju dobija učesnički karton. Taj karton  potrebno je obavezno overiti na dve kontrolne tačke. Cilj manifestacije je da se motivišu građani da biciklom, rolerima, peške, trotinetom, dođu na Palić. Tako imaju mogućnosti da osvoje nagrade, a svi zainteresovani građani od najmlađeg do najsatrijeg uzrasta, treba da  dođu na start ispred zgrade Jadrana u periodu od 8 do 10.30 časova. Cilj je postavljen na Paliću, a tamo se dolazi  klasičnom trasom, cilj će biti postavljen ispred fudbalskog terena, biće obeležja, gde će biti kutija u koju učesnici overene kartone ubacuju. Potrebno je doći do 12 časova, jer je izvlačenje nagrada u 12.30“ – poručila je Merima Kulić iz GS „Sport za sve“.

Tradicionalna  regata na Paliću

Jedriličarski klub Palić će od 1. do 3. maja domaćin 78. „Prvomajske regate“ – tradicionalnog takmičenja koje će okupiti oko 80 jedriličara iz Srbije, ali i regiona.

Reč je o regati koja ima dugu tradiciju i internacionalni karakter, a iz JK Palić dodaju kako je reč o regati koja predstavlja jedan od najznačajnijih sportskih događaja na Palićkom jezeru i u širem regionu. Sa 78 godina neprekinutog održavanja, regata je stekla internacionalni karakter, okupljajući takmičare iz i regiona kako bi se merili u svom umeću jedriličarstva.

„Očekujemo uzbudljive trke i visok sportski nivo takmičara. Pored sportskog dela, regata predstavlja i značajnu turističku manifestaciju. Tokom trajanja regate, posetiocima Palića pružiće se jedinstvena prilika da uživaju u spektaklu na vodi i lepoti leto na obalama jezera“, dodaju iz JK Palić.

Prvomajska let balonom na „Ergeli Kelebija“
Na „Ergeli Kelebija” za sutra je sve spremno za otvaranje restorana „Salaš Ergela“ i planirane su brojne aktivnosti. Najzanimljivije je svakako letenje balonom iznad ergele koje počinje od 17 časova, ali i tradicionalna vožnja kočijama, jahanje ponija za najmlađe, poseta muzeju kočija, novootvoreno igralište za decu, obilazak jezera i mini zoo vrta, i sve to uz zvuke tamburaša… Uz to, sa ergele obećavaju i maskote i animatore za najmlađe posetioce.

Sutra, takođe, od 10 časova počinje sa radom i kompletno renoviran restoran „Salaš Ergela“, koji će imati nešto drugačiju ponudu. Za dane praznika, svakog dana biće živa svirka – tamburaši, i to 1. i 2. maja od 17h, 03. i 04. maja od 19h, a u nedelju, 5. od 12h.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.